Francuske i nemačke želje Srbiji

Francuska i Nemačka ambasada priredile su zajednički prijem povodom 50. godišnjice potpisivanja Jelisejskog ugovora o pomirenju i saradnji dve zemlje.

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2013.

21:54

Default images

Prijemu u rezidenciji ambasadora Francuske prisustvovali su predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, predstavnici parlamenta, vlade, diplomatskog kora, nevladinih organizacija i brojne druge zvanice.

Ambasadori Francuske i Nemačke u Beogradu, Fransoa-Gzavije Denio i Hajnc Vilhelm, izrazili su, u obraćanju okupljenima, želju da se Srbija uskoro pridruži Evropskoj uniji, kao i da će, poput njihovih zemalja, i balkanske države prevazići neprijateljstva i postati deo EU.

"Izražavam želju da se Srbija, kao istorijski deo Evrope u kojoj vlada pomirenje, uz pomoć Francuske, Nemačke i svih država članica, uskoro pridruži velikoj evropskoj porodici kojoj prirodno pripada", rekao je na srpskom jeziku Denio.

Vilhelm se nadovezao na izjavu francuskog ambasadora, rekavši: "Mada nisam razumeo šta je Fransoa-Gzavije rekao na srpskom, mogu samo da se složim ako je rekao ono što je trebalo, a to je da je Srbija deo Evrope i da je to želja i Nemačke. EU ne bi bila potpuna bez Srbije."

Denio je, govoreći na nemačkom, naglasio da pomirenje Francuske i Nemačke, koje je donelo Evropi trajni mir, nije došlo samo po sebi, već da je bilo plod političke volje dveju zemalja.

Politička volja omogućava kompromis, tu reč koja se na Balkanu često doživljava kao neka vrsta psovke, dodao je on.

Vilhelm, koji je u govoru, takođe, koristio i francuski i nemački jezik, ponovio je da pomirenje dveju zemalja pokazuje da iz viševekovne mržnje i neprijateljstva može da izraste pravo prijateljstvo, što je, kako je istakao, važna poruka i za Balkan.

"Mi, Nemačka i Francuska, želimo da sve zemlje na Balkanu prevaziđu neprijateljstva, postanu prijatelji i deo EU, koja je najveći mirovni projekat na svetu", rekao je on.

Vlade u Parizu i Berlinu proglasile su 2012-2013. godinu nemačko-francuskom godinom radi obeležavanja 50-ogodišnjice početka saradnje dveju zemalja.

Kako je navedeno u zajedničkom saopštenju dveju ambasada, kao jedan od glavnih događaja ove godine predviđena je zajednička poseta Srbiji skupštinskih odbora za evropske poslove nemačkog Bundestaga i francuske Nacionalne skupštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: