"Austrija će nam preneti iskustva"

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da je sa predstavnicima austrijskog parlamenta i pravosuđa razgovarao o evropskim integracijama Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2013.

21:40

Default images

Bilo je reči i o značaju jačanja vladavine prava, efikasnosti pravosuđa i kao i iskustvima koja Austrija u tim oblastima može preneti Srbiji.

On je u izjavi Tanjugu rekao da je imao razgovore sa predstavnicima pravosudnog sistema Austrije, ali i predsednikom parlamentarne grupe prijateljstva Austrija-Srbija Johanom Majerom kojima je preneo da Srbija radi na jačanju institucija, pravne i ekonomske sigurnosti građana, što doprinosi njenom evropskom putu.

Prema njegovim rečima, bilo je premalo vremena da se otvore teme koje su interesovale austrijske sagovornike, kao što je aktuelna situacija u vezi Kosova i skrnavljenje srpskih grobalja.

Međutim, Majer je postavio pitanje koje je bilo vezano za istragu i napredak u vezi trgovine organima koja je sprovođena u takozvanoj “žutoj kući”. S obzirom da istragu sprovode međunarodni organi zajednički je konstatovano da se očekuje izveštaj istražnog tima.

"Bilo je govora o odnosima Srbije i Austrije. Pohvaljena je aktivnost Skupštine koja je osnovala grupu prijateljstva Srbije i Austrije. To će očiglendo dovesti i do pomaka interparlamentarne saradnje dve zemlje. S obzrom da se radi o dirketnoj saradnji među ljudima to donosi i najviše koristi", uveren je Selaković posle susreta sa poslanikom Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Majerom.

Selaković je podvukao da je prioritetan zadatak vlade borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i jačanje ekonomskog aspekta, obnavljanje proizvodnje privrede i poljoprivredne, kao i kako doći do datuma za otpočinjanje pregovora sa EU.

Ministar je posetu Beču završio izlaganjem u organizaciji Austrijsko-srpskog privrednog foruma na kojem je konstatovao da je hapšenje Miroslava Miškovića otvorilo pandorinu kutiju i da je mnogo drugih slučajeva počelo da se pojavljuje.

Selaković je ukazao da mnogi nisu verovali u opredeljenost nove vlade u borbi protiv korupcije, dodajući da ono što se radi nisu samo istrage i hapšenja osumnjičenih, već se radi na izgradnji institucija, jer to mora ići paralelno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: