"Nismo zadovoljni komentarom OEBS"

Državni sekretar MUP Vladimir Božović kaže da Beograd "nije baš najzadovoljniji" komentarom kojim OEBS poziva da se problem spomenika u Preševu reši dijalogom.

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2013.

12:44

Default images

Božović je dodao da je Srbija to pitanje rešila "besprekornom akcijom, u skladu sa zakonom".

"Zadovoljni smo podrškom koju imamo od OEBS i osudom incidenata na Kosovu... Međutim, nismo baš najzadovoljniji komentarima o uklanjanju spomenika u Preševu kojim se poziva na dijalog. O pitanju poštovanja zakona nema dijaloga, zakon je isti za sve", rekao je Božović na jednom skupu u Ministarstvu.

Božović je podsetio na reči premijera i potpredsednika vlade Ivice Dačića i Aleksandra Vučića da je Srbija postupila u skladu sa zakonom i da je problem spomenika bivšim borcima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM) tretirala kao unutrašnje pitanje i "intervenisala besprekornom akcijom".

"Nisam siguran da bi Amerikanci dozovolili Al Kaidi da postavi spomenik u SAD, ili Englezi teroristima iz Londona, ili Španci...", ocenio je Božović.

Pripadnici Žandarmerije su u nedelju iz centra Preševa uklonili spomenik bivšim pripadnicima OVPMB.

Vršiteljka dužnosti šefa Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Pola Tide izrazila je juče žaljenje što su pregovori o kompromisnom rešenju prekinuti odlukom Vlade Srbije da ukloni spomenik.

Pola Tide je u saopštenju pozvala na "mir i atmosferu u kojoj je moguće obnoviti dijalog".

Najviši zvaničnici Srbije rekli su da spomenik, postavljen bez dozvole novembra prošle godine, mora biti uklonjen do 17. januara, kada je bila četvrta runda pregovora vlada Srbije i Kosova u Briselu.

Denio: Problem rešiti dijalogom

Ambasador Francuske u Srbiji Fransoa-Gzavije Denio ocenio je danas da probleme na jugu Srbije treba rešavati mirnim putem, kroz dijalog.

Povodom uklanjanja spomenika poginulim borcima OVPBM u Preševu i situacije nastale nakon toga, Denio je ocenio da je "to unutrašnje pitanje Srbije".

"To je unutrašnje pitanje Srbije koje treba rešiti kroz dijalog i za to predviđene institucije, i u miru", rekao je francuski ambasador na
predstavljanju programa obeležavanja 50. godišnjice sporazuma o francusko-nemačkom prijateljstvu u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: