EU i SAD za dogovor oko spomenika

EU i SAD su pozvale srpsku i albansku stranu da u saradnji sa OEBS-om nastave da traže dugoročno i trajno rešenje nakon uklanjanja spomenika OVPBM u Preševu.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 21.01.2013.

12:37

Default images

"Ohrabrujemo sve strane da nastave da rade sa OEBS-om kako bi se pronašlo dugoročno i trajno rešenje tog spora", rekao je danas agenciji Beta ataše za štampu ambasade SAD u Beogradu Stiven Stark.

Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič rekla je danas da situaciju u Preševu nakon uklanjanja spomenika OVPMB treba rešiti dijalogom i navela da to pitanje ne treba da utiče na razgovore Beograda i Prištine.

"Nama je žao što nije došlo do kompromisnog rešenja svih strana koje su upletene u to pitanje. Ono što je sad za nas važno je da se svi vrate dijalogu, da ne dodje do nepotrebnih konfrontacija. Važno je da se izgradi poverenje i razgovara o bitnim pitanjima, onim koja su važna za razvoj juga Srbije, kao što su socijalno ekonomski razvoj južne Srbije i pitanje manjina", rekla je Maja Kocijančič za Dojče vele.

Prema njenim rečima, Evropska unija podržava napore OEBS-a u tom kontekstu.

Govoreći o uticaju dešavanja u Preševu na dijalog koji Briselu vode premijeri Srbije i Kosova, Kocijančič je kazala da je taj proces u interesu obe strane.

Podsetimo, pripadnici Žandarmerije MUP-a Srbije uklonili su juče ujutro nelegalno podignuti spomenik poginulim borcima rasformirane albanske OVPMB u centru Preševa, pošto je istekao rok koje su srpske vlasti odredile za njegovo uklanjanje.

Misija OEBS i ambasada Velike Britanije u Beogradu juče su izrazili žaljenje zbog toga što su pregovori o kompromisnom rešenju u vezi sa spornim spomenikom u Preševu prekinuti odlukom vlade Srbije da se on ukloni u trenutku kada je "uzajamno prihvatljiva odluka bila nadomak ruke".

Vlada Srbije smatra OVPMB terorističkom organizacijom, koja je u tom području na jugu Srbije, prema Kosovu, podigla oružanu pobunu krajem 2000. i 2001. godine.

U ranijim izjavama, predstavnici SAD i EU rekli su da je pitanje spomenika "unutrašnje pitanje Srbije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: