Novi incidenti na Kosovu

Dva molotovljeva koktela bačena na zgradu opštine Kosovska Mitrovica. KPS sprečio Albance da napadnu srpski manastir u Đakovici. Oskrnavljeno groblje u Klokotu.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 20.01.2013.

22:45

Default images

Tokom protesta u Đakovici Albanci krenuli ka manastiru Uspenje presvete Bogorodice, ali ih je u toj nameri sprečio KPS.

U večerašnjem napadu u Kosovskoj Mitrovici nije bilo povređenih ni materijalne štete, jer se, srećom, smeše se nisu zapalile. Prema rečima očevidaca, napadači su brzo pobegli sa lica mesta, a neposredno posle napada stigli su i pripadnici KPS.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić kritikovao je ponašanje vojnika Kfora koji se nalaze nedaleko od zgrade opštine i najavio da će "od sutra Civilna zaštita preuzeti odgovornost za obazbeđivanje lične i imovinske sigurnosti građana i opštine Kosovska Mitrovica".

Prema njegovim rečima, iako se na samo nekoliko desetina metara od zgrade nalaze vojnici Kfora, opština je više puta do sada bila na meti napadača, ali oni nikada nisu pronađeni i kažnjeni.

Pantić je rekao da je "indikativno da su pripadnici Kfora bili u blizini zgrade i da su se odmah nakon incidenta povukli" što je, kako je naveo, "još jedan dokaz da Kfor i međunarodna zajednica ne žele i neće da spreče napade na Srbe i da zaštite imovinu Srba na severu pokrajine".

Prema njegovim rečima, ovo je šesti napad na prostorije opštine u poslednjih nekoliko meseci, a ni u jednom slučaju vinovnici nisu otkriveni.

Incident u Kosovskoj Mitrovici usledio je pošto su pripadnici Žandarmerije uklonili rano jutros spomenik pripadnicima OVPBM u Preševu. Tokom uklanjanja spomenika nije bilo incidenata, ali su usledile brojne reakcije srpskih i albanskih političara.

Predstavnici Albanaca sa juga Srbije najavili su za sutra u podne protest u Preševu. Lider Demokratske unije Albanaca Rahmi Zuljfiu rekao je da su albanski lideri zatečeni tim činom srpskih vlasti. Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa izjavio je da Albanci Preševa, Bujanovca i Medveđe žele pripajanje Kosovu. Podsetimo, Albanci sa juga Srbije traže da imaju isti status kao i Srbi na severu Kosova.

Premijer Ivica Dačić kaže, međutim, da je država uklanjanjem spomenika OVPMB u Preševu postupila po zakonu i da je sve prošlo bez primene sile i bez ijednog incidenta. "Prema tome, nema nikakvog razloga za bilo kakve proteste", smatra on.

Zbog uklanjanja spomenika večeras je u Đakovici održan protest. Tokom protesta jedan deo demonstranata krenuo je prema manastiru Uspenje presvete Bogorodice, koji je spaljen 17. marta 2004. godine, a kasnije obnovljen. Pripadnici kosovske policije sprečili su ih u toj nameri. Demonstranti su se posle protesta udaljili, a jake snage KPS-a nastavile su obezbeđuju manastir u kojem se nalaze četiri monahinje.

Ranije večeras dogodio se još jedan incident. Na pravoslavnom groblju u selu Klokot u opštini Vitina porušeno je 27 spomenika. Kancelarija za Kosovo i Metohiju zatražila je od međunarodne zajednice da što pre pronađe i kazni počinioce tog vandalskog čina.

U Gnjilanu su tokom večeri bile raspoređene pojačane policijske snage za razbijanje demonstracija, javio je dopisnik RTS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: