Zbog spomenika dijalog neizvestan

Kosovska vlada kaže da uklanjanje spomenika dovodi u pitanje nastavak dijaloga sa Beogradom. Jahjaga: Uklanjanje spomenika nije u skladu sa ljudskim pravima.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 20.01.2013.

13:12

Default images

"Ovaj ružan čin Vlade Srbije ozbiljno dovodi u opasnost proces dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i direktna odgovornost na to pada na Srbiju", navedeno je u saopštenju Vlade Kosova.

Neuspeh Vlade Srbije da kroz dijalog pronađe rešenje za postavljanje memorijala pokazuje, kako ističu u Prištini, da "dijalog još uvek nije deo vladine politike Srbije kada su u pitanju Albanci".

Kosovska vlada smatra da je uklanjanje spomenika "još jedan dokaz da je mržnja prema Albancima koji žive u Preševskoj dolini još uvek živa i da se hrani takvim delima naslednika genocidne politike Miloševića".

"Ovakav necivilizacijski čin Vlade Srbije uklanjanja spomenika neće promeniti istoriju i sećanje Albanaca gde god da su. Naprotiv, samo ga jača i podseća da Srbija svojom politikom ostaje ona iz prošlog veka", dodaje se u saopštenju.

Kosovska vlada je pozvala Albance Preševske doline i građane Kosova da ne odgovore na, kako ocenjuje, "kukavičku provokaciju Srbije".

"Mi treba da verujemo u civilizacijske vrednosti a ne u antivrednosti, koje promoviše Srbija, a koje su osuđene od strane demokratskoh zapadnog sveta", zaključuje kosovska vlada. Predsednica Kosova Atifete Jahjaga i predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići kritikovali su Srbiju zbog uklanjanja spomenika poginulim pripadnicima OVPBM u centru Preševa.

Jahjaga je ocenila da je uklanjanje spomenika poginulim pripadnicima OVPBM u suprotnosti sa osnovnim ljudskim pravima.

"Uklanjanje spomenika nije u skladu sa voljom građana Preševske doline izraženom kroz institucije skupština opština, koje su legitimne i legalne strukture. To (uklanjanje spomenika) ukazuje na nedostatak spremnosti da se putem dijaloga kao dokazani demokratski mehanizam pronađe rešenje", kaže se u izjavi iz kabineta kosovske predsednice.

Predsednica Kosova pozivala je na mir i stvaranje klime poverenja kako bi se, kako je navedeno, ponovo uspostavio dijalog radi pronalaženja što prihvatljivijeg rešenja.

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići je rekao da je uklanjanje spomenika dokaz da Srbija ostaje proizvođačc nestabilnosti, sukoba i nacionalne mržnje.

"Predsednik Krasnići ocenjuje da ovaj kukavički čin Beograda dokazuje još jednom da aktuelna vlast u Beogradu nije ništqa promenila od logike, mentaliteta i delovanja vlasti Slobodana Miloševića", piše u izjavi dostavljenom medijima.

Nelegalno podignut spomenik bivšim pripadnicima albanske terorističke OVPMB u centru Preševa, na jugu Srbije, uklonjen je jutros, a akcija je protekla bez incidenata.

DSK: Pritisak da se Albanci isele iz Preševske doline

Opozicione parlamentarne stranke na Kosovu, Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredeljenje, osudili su danas uklanjanje spomenika.

Demokratski savez Kosova smatra da odluka Vlade Srbije da ukloni taj spomenik predstavlja pritisak "na preostale Albance da se isele iz
Preševske doline".

"Taj čin je u okviru poznatih dela beogradskih režima, protiv kojih su se borili borci istočnog Kosova, čija su imena bila uklesana na spomeniku, koji je zvanični Beograd danas brutalno ukrao", ukazala je ta stranka.

Pokret Samoopredelenje smatra da odogovornost za uklanjanje spomenika snosi Srbija, ali je kritikovala i Vladu Kosova.

Predsednik Samoopredeljenja Aljbin Kurti rekao je da se Srbija nije promenila na bolje i da to pokazuju stvari koje je uradila u proteklom periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: