"Nema razloga za proteste na jugu"

Nema nikakvih razloga za bilo kakve proteste na jugu Srbije. Uklanjanjem spomenika OVPMB u Preševu država je postupila po zakonu, kaže premijer Ivica Dačić.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 20.01.2013.

22:14

Default images

Dačić je u Drvengradu, gde prisustvuje "Kustendorfu", odgovajući na pitanja novinara rekao da nema nijednog razloga za bilo kakve nerede, jer je država postupila u skladu sa zakonom, da je spomenik uklonjen i niti je uništen, niti je primenjena sila. "Prema tome nema nikakvih razloga za bilo kakve proteste" rekao je Dačić.

Odgovarajući na pitanja vezana za pojedine reakcije na uklanjanje spomenika, podsetio je da su dati određeni zakonski rokovi.

"Srbija će se ponašati kao i svaka druga država u svetu - samo nemoj da nam dele lekcije neki koji to ne bi ni dozvolili da se podigne i srušili već prvog dana" rekao je Dačić i dodao da ne veruje da se veterani Al Kaide pitaju u SAD ili oni koji su izveli razne terorističke akcije u Londonu, Parizu, da li će postaviti neki spomenik. "To što Srbija želi da pregovara ne treba shvatiti kao slabost. Mi smo čvrsti u tome da želimo dijalog i čvrsti smo u tome da ne damo našu Srbiju", poručio je premijer.

On je naveo da je sam još ranije predlagao da se napravi neki dogovor, ali da je "ova priča završena i tačka".

"Ja sigurno nisam izazvao ovu krizu, izazvana je takvim ponašanjem Albanaca na jugu Srbije. Oni misle da mogu da rade šta god hoće", rekao je Dačić i podsetio na izjavu pojedinih lidera Albanaca sa juga Srbije da će nastaviti borbu uz podršku međunarodne zajednice.

"Koje međunarodne zajednice, kakve međunarodne zajednice", zapitao je premijer i naveo da je on taj koji razgovara sa međunarodnom zajednicom, da to nikada nije bila tema i da su svi rekli da je to unutrašnje pitanje.

Dačić je ponovio da se u Srbiji moraju poštovati zakoni.

"(Hašim) Tači može da postavi svoje carinike na administrativnim prelazima i kaže da moraju da se poštuju zakoni Kosova, a sada kada moraju da se poštuju zakoni Srbije dajte da pregovaramo. Nema pregovora sa teroristima - to su nas naučili sa Zapada", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, ne može da se pregovara sa onima koji veličaju terorizam već sa onima koji žele da budu sastavni deo našeg političkog i ustavnog sistema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: