Ambasada SAD: Naći trajno rešenje

Američka ambasada u Beogradu saopštila da ohrabruje sve strane da nastave saradnju sa OEBS-om u cilju pronalaska trajnog rešenja za pitanje spomenika u Preševu.

Izvor: Beta

Nedelja, 20.01.2013.

16:51

Default images

"Ohrabrujemo sve strane da nastave rad sa OEBS-om kako bi se pronašlo dugoročno i trajno rešenje za ovaj spor", rečeno je Tanjugu u ambasadi SAD.

Spomenik bivšim pripadnicima takozvane OVPBM u Preševu jutros je bez incidenata uklonjen sa trga ispred zgrade opštine, a iz Vlade Srbije je poručeno da će država i ubuduće odlučno sprovoditi red i zakon i osigurati stabilnost na čitavoj svojoj teritoriji.

Ambsada Britanije: Žaljenje zbog jednostrane odluke Srbije

Ambasada Velike Britanje u Beogradu izrazila je žaljenje zbog jednostrane odluke Vlade Srbije da se ukloni bespravno podignut spomenik u Preševu, u trenutku kada je, kako je saopštila, povoljno rešenje bilo "na dohvat ruke".

Ambasada je u saopštenju pozdravila napore predstavnika OEBS-a koji su posredovali u pregovorima između Vlade Srbije i predstavnika albanske zajednice sa juga Srbije vođenim oko spomenika pripadnicima OVPBM, koji je bez odgovorajućih dozvola podignut u centru Preševa.

U saopštenju, ambasada je izrazila žaljenje što je o uklanjanju spomenika Vlada Srbije odlučila jednostrano, bez konsultacija sa lokalnom zajednicom, i istakla da se na taj korak odlučila u trenutku kada je izgledalo da je rešenje koje bi bilo povoljno za obe strane bilo "na dohvat ruke".

Ambasada je pozvala sve strane da "pokažu uzdržanost i izbegavaju poteze i izjave koje bi mogle dovesti do raspirivanja tenzija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: