Čović: Pobeda države

Nebojša Čović za B92 kaže da je postavljanje spomenika bila nova provokacija i namerno podizanje tenzija, kako bi se ta tema pojavila i u pregovorima u Briselu.

Izvor: B92

Nedelja, 20.01.2013.

16:24

Default images

Nebojša Čović, koji je pre deset godina bio na čelu Koordinacionog tela za KiM, rekao je za B92 da je akcija uklanjanja spomenika izvedena besprekorno, i da je tim činom država pobedila.

On je ocenio da je postavljanje spomenika bilo samo nova provokacija. Nije normalno da se ispred opštine nađe spomenik koji je posvećen, bez obzira čija su imena na njemu, onima koji su ubijali policajce, rekao je Čović.

On je rekao da je dobro što je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić otišao na lice mesta i rekao, direktno, da će spomenik biti uklonjen. Čović kaže da je ovim činom pokazano da je država pobedila.

Čović smatra da međunarodna zajednica, koja "svaki dan priča o ozbiljnoj državi", ne bi smela da negativno reaguje na ovu akciju, koja je bila, kako je ocenjuje, besprekorna. On kaže da je država, ipak, zakasnila i da je trebalo da reaguje još kada je postolje za spomenik obeleženo. Ipak, kako je rekao, to je dobro iskustvo za budućnost.

Ipak, smatra, da će se današnja dešavanja odraziti na život Srba na KiM, jer takva dešavanja uvek izazovu reakcije na Kosovu.

Ivanović: Država da razgovara sa Albancima sa juga

Bivši državni sekretar u ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović je, gostujući u Vestima B92, rekao da ne očekuje neke veće probleme posle današnjeg sklanjanja spomenika. On je rekao da su očekivani protesti, i da će vrlo verovatno biti više njih. Na pitanje da li će se ovaj potez države odraziti na bezbednost Srba na KiM, naročito onih južno od Ibra, Ivanović je rekao da "incidenata na Kosovu može uvek da bude".

On je podsetio da su predstavnici Albanaca sa juga Srbije nedavno posetili Prištinu, i da "nisu baš dobili poruku da imaju podršku" za sporno pitanje.

Ivanović se složio sa Čovićem da je ovo verovatno bio pokušaj da se skrene pažnja javnosti i međunarodne zajednice na probleme Albanaca na jugu Srbije, i da je sada trenutak da se sa državom o tome pregovara.

Ivanović je, komentarišući izjavu iz Prištine da današanja dešavanja mogu ugroziti dijalog, ocenio da će dijalog ići nezavisno od ovih incidenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: