Krivokapić: Vujanović gubi izbore

Ukoliko Vujanović, ipak, bude kandidat na predsedničkim izborima koje je predsednik parlamenta danas rapisao za 7. april, SDP će podneti žalbu Ustavnom sudu.

Izvor: Tanjug

Petak, 18.01.2013.

15:33

Default images

Lider SDP-a Ranko Krivokapić je, u izjavi za TV Vijesti, kazao da ga ne bi iznenadilo da Vujanovićevu kandidaturu prihvati Državna izborna komisija.

"Prošla je čitava država nezakonito, 1992. godine, referendum, koji je održan nelegalno, a ne jedna kandidatura. Hoću da verujem da to ipak neće biti tako, jer je prošlo 20 godina. Ali isto kao što DPS zasniva uverenje da je to ustavno, i mi imamo pravo da smatramo da je to neustavno. Oni to tvrde bez suda, i mi tvrdimo bez suda”, rekao je Krivokapić.

Upitan da li će u tom slučaju doći i do raskida koalicije, Krivokapić je odgovorio:

“Filip Vujanović će izgubiti izbore i DPS. Ja tvrdim da će izgubiti izbore sa tim kandidatom, bez SDP-a. I to je politička činjenica koja će moći da dovede do nekih drugih stvari. Izlazak iz vlasti nije rešenje.”

Socijaldemokratska partija, manji partner u vladajućoj koaliciji, smatra da Vujanović nema zakonsko pravo na još jedan predsednički mandat.

DPS je ranije saopštila da će do 25. januara doneti odluku o kandidatu te stranke na predsednički izborima u Crnoj Gori.

Medojević: Vujanovićeva kandidatura bila bi kršenje Ustava

Ukoliko Demokratska partija socijalista (DPS) predloži Filipa Vujanovića za predsedničkog kandidata, biće prekršen Ustav, zbog čega bi Socijaldemokratska partija (SDP) trebalo da napusti vladajuću koaliciju, tvrdi član Predsedništva Demokratskog fronta Nebojša Medojević.

Stranka koja se stalno poziva na vladavinu prava, prenose Medojevićevo upozorenje podgoričke "Vijesti", ne sme biti u koaliciji s partijom koja ne poštuje Ustav.

Ukoliko DPS predloži Vujanovića, predsednik Skupštine Ranko Krivokapić treba da iskoristi sve pravne mehanizme i da ne dozvoli ugrožavanje temelja državnosti i suverenosti Crne Gore, smatra Medojević.

"Ako vlast ne poštuje Ustav, pada u vodu svaka priča o patriotizmu, himni, zastavi ili simbolima. Krivokapiću preostaje jedino da raskine koaliciju sa DPS-om i da izazove krizu vlasti. Sve drugo bi vodilo ka urušavanju ustavnog poretka i temelja države. Nezamislivo je da SDP ostane u koaliciji s partijom koja flagrantno krši temeljni pravni i politički akt zemlje", istakao je Medojević.

Potpredsednik Socijalističke narodne partije (SNP) Neven Gošović, međutim, smatra da ne postoje ustavno-pravne prepreke za Vujanovićevu kandidaturu.

"Ustavom Crne Gore, donetim 2007, propisano je da jedno lice može biti predsednik najviše dva puta. Saglasno tom ustavu, Vujanović je za predsednika Crne Gore kao nezavisne države izabran samo jedanput, na izborima održanim u aprilu 2008. godine", tumačenje je potpredsednika SNP-a, koje je Medojević nazvao političkim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: