"Srbija ili CG - da bude svejedno"

Interes je i Srbije i Crne Gore da imaju najbolje moguće odnose, poručeno je na Cetinju nakon sastanka predsednika Tomislava Nikolića i Filipa Vujanovića.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 18.01.2013.

13:25

Default images

Nikolić se, na kraju jednodnevne radne posete Crnoj Gori, sastao sa premijerom te zemlje Milom Đukanovićem u vili "Gorica" u Podgorici.

Treba sve uraditi da se međusobna saradnja dve bratske države podigne na najveći mogući nivo, istakli su oni na konferenciji za novinare i podvukli da su dve države opredeljene za unapređenje odnosa u svim oblastima od obostranog interesa.

"Mi delimo zajedničke vrednosti i ciljeve, odnosno imamo mnogo toga zajedničkog. Zato je neprirodno da Srbija i Crna Gora nemaju najbolje moguće odnose", kazao je Nikolić, ističući da Beograd gleda na Crnu Goru kao državu sa svojim suverenitetom i punopravnim članstvom u Ujedinjenim nacijama.

Vujanović je rekao da odnosi Crne Gore i Srbije treba da budu za primer, ne samo u regionu, već i na globalnom planu. "Srbija je apsolutno na putu da sa Crnom Gorom sarađuje kao što sarađuje sa sobom samom. Pri tome ne dirajući u ono što Crna Gora predstavlja - članicu UN, svoju državu na svome i ne svojatajući je. Želeo bih da se zajedno razvijamo i rastemo, jedna pored druge, bliže nego mnogi drugi, koji nažalost, danas bolje sarađuju nego što mi to radimo", kazao je Nikolić i dodao da su "pred obe države teška vremena".

"Želim mnogo sreće Crnoj Gori, teške su godine pred vama, mi ćemo polako za vama evrospkim putem, nadam se da nećemo imati prepreka izuzev onih koje možemo da savladamo, a mi smo spremni da savladamo mnoge prepreke da bi Srbija postala članica EU, tada bismo valjda potpuno otvorili sve granice koje među nama postoje ili ih potpuno sklonili", rekao je Nikolić.

"Tada bismo", dodao je srpski predsednik, "uklonili sve granice koje su među nama i obezbedili da bude svejedno da li se živi u Srbiji ili Crnoj Gori".

"Nas dvojca smo želeli da ti problemi odmah budu uklonjeni, da i probleme i nerešena pitanja stavimo na sto i da iza nas ništa ne ostane drugaima koji dolaze", istakao je Nikolić.

Nikolić je dodao i da dok je bio u opoziciji zamerao što su odnosi dve države loši i da mu je sada dužnost da ih dovede na najviši mogući nivo.

"Lično mislim da nije dobro što je srpski narod u opoziciji u Crnoj Gori, o tome ću razgovarati i mislim da su oni koji vode Crnu Goru spremni da uz mnogo pažnje i obzira razgovaraju sa srpskom nacionalnom zajednicom", kazao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije je dodao i da dve zemlje dele iste vrednosti i ciljeve i da to što je Srbija proglasila vojnu neutralnost, a Crna Gora želi u NATO ne može da ugrozi odnose.

Dva predsednika su se dogovorila da posete na svim nivoima u budućnosti budu redovne, ističući da su srpski i crnogorski narod isti i da je nelogično da oni ne sarađuju na najbolji mogući način.

Nikolić je kao primer saradnje naveo zajedničko investiranje i izvoz na treća tržista, a istovremeno je pozvao Crnu Goru da iskoristi Sporazum o slobodnoj trgovini koji Srbija ima s Ruskom Federacijom.

Nikolić: Nisam došao u kampanju, nisam znao da su izbori raspisani

Foto: Tanjug, arhiva
Predsednik Srbije poručio je da u danu kada su u Crnoj Gori raspisani predsednički izbori nije došao da bi vodio kampanju i da zapravo nije ni znao da su izbori raspisani.

Pitanje novinara da li Nikolićeva poseta Crnoj Gori u danu raspisivanja predsedničkih izbora zapravo znači podršku Vujanoviću u trci za novi mandat iznenadilo je obojicu predsednika, koji su novinare upitali za termin raspisivanja izbora.

Poseta je ugovorena ranije, nisam znao da su raspisani izbori dok mi vi to niste rekli, naveo je Nikolić i poručio: "Nisam došao u kampanju, pa tako od danas, pa sve dok se ne završe izbori, nećete me videti u Crnoj Gori".

"Izbori su stvar Crne Gore i građana Crne Gore", poručio je Nikolić.

Nikolić je obrazložio i da kada je govorio o potrebi da se predstavnici srpskog naroda uključe u vlast u Crnoj Gori, nije mislio na predsedničke izbore, već na sve nivoe vlasti od mesne zajednice do lokalne samouprave i nadalje.

"A građani Crne Gore će sami izabrati predsednika. Ja u to ne želim da se mešam i nije današnji dan namenjen tome. Ako su to planirali, ja zaista u tome nisam učestvovao", rekao je Nikolić.

Upitan da li svoju izjavu da Srbi u Crnoj Gori treba da izađu iz opozicije, ipak, vidi kao mešanje u unutrašnja pitanja Crne Gore, budući da politički predstavnici Srba aktuelnu vlast u Crnoj Gori smatraju mafijaškom, Nikolić je rekao da onaj ko to misli treba da uđe u vlast, preuzme funkciju i s te pozicije u javnosti ozbiljno razgovara o saznanjima do kojih je došao.

Nikolić je, obrazlažući taj svoj stav, rekao i da stranka koju je vodio (SNS) dok je bila u opoziciji nije mogla da preduzme ništa u borbi protiv korupcije.

Upravo imajući u vidu borbu protiv kriminala Srbi u Crnoj Gori treba da uđu u vlast, dodao je Nikolić
i još jednom naglasio da mu namera nije da se meša u unutrašnja pitanja u Crnoj Gori.

"Ja sam znao koliko mafijaša ima u Srbiji, ali dok nisam postavio Aleksandra Vučića na mesto sa koga to može da se utvrdi, nisam mogao nikoga da optužim i da odlučujem o tome šta će da se dešava sa njim", rekao je Nikolić.

Vujanović: Tadić se mešao, odnosi idu uzlaznom putanjom

Foto: Tanjug
Predsednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je da odnosi između Podgorice i Beograda idu uzlaznom putanjom, dodajući da Crna Gora podržava da Srbija što pre dobije datum pregovora sa Evropskom unijom.

"Crna Gora je zainteresovana da Srbija što pre dobije datum pregovora. To je interes kako Srbije, tako i čitavog regiona. Crna Gora je spremna da sa svojim iskustvima pomogne i podrži evropski put Srbije", rekao je Vujanović nakon razgovora sa srpskim predsednikom Tomislavom Nikolićem.

"Razgovarali smo o procesu integracija, jer smo zajedno na putu evropskih integracija, mi smo tu za koji korak ispred i u ambiciji da podelimo iskustva i pomognemo da se ubrza i evropska integracija Srbije, čija dinamika integracija nije samo interes Srbije, nego i regiona u celini", rekao je Vujanović.

On je rekao da saradnja dve države treba da bude primer ne samo za region, već i na globalnom nivou.

Vujanović je istakao da su Srbija i Crna Gora dve bliske države, koje treba da unaprede međusobnu saradnju u svim oblastima.

"Naši trenutni odnosi su na visokom nivou, ali uvek ima prostora za njihovo unapređenje", kazao je Vujanović, posebno apostrofirajući oblasti ekonomije i evropskih integracija.

Prema njegovim rečima, dve države treba da unaprede ekonomske odnose, posebno u funkciji zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

Vujanović je kazao da je Crna Gora spremna da obezbedi da se prava srpske zajednice u toj državi ispune u svoj svojoj punoći, dodajući da Podgorica očekuje da će na isti način biti poštovana i prava crnogorske zajednice u Srbiji.

On je naveo da je u mandatu prethodnog predsednika Srbije Borisa Tadića bilo određenog mešanja iz njegovog kabineta u unutrašnje odnose Crne Gore, što, kako je kazao, svakako nije doprinosilo dobrim odnosima između dve države.

Nikolić sa Mandićem, čelnicima Matice srpske i Krivokapićem

Predsednik Nikoliæ i Andrija Mandiæ (Foto: Tanjug)
Predsednik Srbije sastao se u Podgorici sa liderom Nove srpske demokratije Andijom Mandićem u sedištu te stranke.

Nikolić je takođe posetio u Podgorici Maticu srpsku za Crnu Goru, gde je razgovarao sa čelnicima te kulturne ustanove.

Matica srpska u Crnoj Gori osnovana je u julu 2010. godine, s ciljem afirmacije srpske duhovnosti i zaštite srpskog identiteta u toj državi.

Ta institucija je, od osnivanja, organizovala desetine kulturnih, umetničkih i naučnih manifestacija koje su se odvijale u gotovo svim crnogorskim opštinama.

Značajna je bila i izdavačka aktivnost Matice srpske u Crnoj Gori, pošto je do sada objavljeno osam knjiga, a u pripremi je još sedam.

Nikolić se sastao i s predsednikom parlamenta te zemlje Rankom Krivokapićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

158 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: