Nikolić stigao u posetu Crnoj Gori

Predsednika Srbije Tomislava Nikolića danas je na aerodromu Golubovci dočekao predsednik Crne Gore Filip Vujanović uz najviše državne i vojne počasti.

Izvor: B92

Petak, 18.01.2013.

00:30

Default images

Predsednik Srbije će sa Vujanovićem razgovarati u njegovoj rezidenciji na Cetinju, a kasnije danas će se sastati i sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, predsednikom parlamenta Rankom Krivokapićem, kao i s predstavnicima Matice srpske i liderom Nove srpske demokratije Andrijom Mandićem.

Uoči puta, Nikolić je izjavio da sporna pitanja između Beograda i Podgorice treba rešavati bratski, jer su u pitanju dve najbliskije države, dodajući da je on tipičan srpski političar, pošto ima dobre odnose sa većinom političara iz Crne Gore.

"Mislim da za svaki problem postoji i odgovarajuće rešenje. Do rešenja je uvek moguće doći ,ukoliko postoji mudrost i dobra volja dve strane. Uveravam da sa moje strane neće izostati dobra volja. To isto očekujem i od svojih sagovornika, a nadam se da ćemo svi zajedno imati dovoljno mudrosti da počnemo da rešavamo nagomilane probleme u interesu svih naših građana", kazao je Nikolić u intervjuu podgoričkom "Danu".

On je ukazao na to da su Srbija i Crna Gora kroz istoriju skoro uvek bile u dobrim odnosima. U tom smislu, ja sam tipični srpski političar, jer imam dobre odnose sa većinom svojih kolega iz Crne Gore. Atipični su oni političari iz Srbije i iz Crne Gore koji nastoje da naruše dobre odnose, istakao je Nikolić.

Upitan koliko crnogorsko priznanje Kosova utiče na odnose Beograda i Podgorice, on je kazao da ta odluka Crne Gore sasvim sigurno nije doprinela unapređenju odnosa sa Srbijom.

"Ja vreme ne mogu da vratim, ne mogu ni prošlost da izmenim, ali želim da doprinesem koliko je u mojoj moći da ne pokvarimo još više ono što su nam naši očevi, dedovi i ostali preci ostavili kao vekovni zavet, a to su bratski odnosi između Srbije i Crne Gore", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije, sem sa Vujanovićem, sastaće se i s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, predsednikom parlamenta Rankom Krivokapićem, kao i s predstavnicima Matice srpske i liderom Nove srpske demokratije Andrijom Mandićem.

Pozitivne ocene uoči Nikolićeve posete stižu i iz Podgorice.

Kabinet predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića saopštio je da će današnji susret biti prilika za razgovore o daljem unapređenju inače sadržajnih odnosa u funkciji afirmacije bilateralne i regionalne saradnje, koja je u zajedničkom interesu građana i ekonomija dve bliske države.

I premijer Crne Gore Milo Đukanović je uveren da će Nikolićeva poseta predstavljati dodatan podstrek unapređenju odnosa između dve države, koji, kako je rekao, idu uzlaznom putanjom.

Đukanović je kazao da odnosi Crne Gore i Srbije u poslednje vreme idu putem ozdravljenja.

"Verujem da će poseta Nikolića doprineti unapređenju saradnje Crne Gore i Srbije u svim oblastima od obostranog interesa. Ono što je moje zadovoljstvo jeste da ti odnosi idu uzlaznom putanjom, odnosno putem ozdravljenja i oslobađanja od nekih naslaga nesporazuma koji su opterećivali naše odnose u ranijem periodu", naveo je Đukanović.

Odnosi Srbije i Crne Gore su posle proglašenja nezavisnosti Crne Gore 2006. godine, bili opterećeni nizom otvorenih pitanja, kao i čestim optužbama za mešanje Srbije u unutrašnja pitanja Podgorice.

Vujanović i Nikolić sastaće se u rezidenciji predsednika Crne Gore na Cetinju, a nakon susreta najavljene su izjave za medije.

Predsednici Srbije i Crne Gore posljedni put su se sastali 15. juna prošle godine na marginama Samita šefova država i vlada Procesa saradnje Jugoistočne Evrope (SEECP), koji je održan u Beogradu, a Vujanović je bio jedini šef države iz regiona koji je prisustvovao inauguraciji Nikolića.
Takođe, 16. decembra prošle godine planiran je susret Nikolića i Vujanovića, ali je, kako je tada saopštila pres službe predsednika Srbije, otkazan zbog loših vremenskih uslova koji su onemogućili da Vujanović doputuje u Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: