U Vukovaru će se piti kafa ili kava

Štab za odbranu hrvatskog Vukovara najavio je za 2. februar veliki protest protiv uvođenja srpskog jezika i ćirilice kao službenog jezika i pisma u tom gradu.

Izvor: B92, RTL

Četvrtak, 17.01.2013.

16:56

Default images

Na skup zakazan za 2. februar pozvani su i veteranski aktivisti i pripadnici ratnih jedinica Hrvatske vojske, kao i svi penzionisani generali.

Hoće li popiti kavu s mlijekom ili kafu s mlekom? Za neke Vukovarce je sasvim svejedno, jer su stanovnici tog grada i Srbi i Hrvati, koji govore i ekavicom i ijekavicom. Na nekim zgradama, kancelarijama i institucijama odavno piše "Veće", i to ćirilicom.

Srđan Milaković, predsednik vukovarskog SDSS-a, drži se ekavice i podseća da se dobro zna kako se pre rata govorilo u Vukovaru, bez obzira na nacionalnost. Međutim, Miodrag Nedeljković, predsednik Vijeća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije, oduvek govori ijekavicom.

Mleko ili mlijeko, kafa ili kava, veće ili vijeće? Dilemu je rešio predsednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac, koji kaže da će natpis u Vukovaru biti pisan ekavicom. Na pitanje da li će pisati Županija vukovarsko-srijemska ili vuovarsko-sremska odgovara:

"Većina ljudi koji tamo govre reći će Županija vukovarsko-sremska".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: