"Korumpirani iz DS-a da odgovaraju"

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić kaže da prošla vlada mnogo toga nije uradila i da svako ko je imao funkciju iz DS-a, a bio korumpiran, treba da odgovara.

Izvor: Tanjug, Kurir

Četvrtak, 17.01.2013.

00:59

Default images

"Svako koga sam podržao da nešto postane, a to je iskoristio za lično bogaćenje, pucao mi je u leđa", kaže počasni predsednik Demokratske stranke.

"Želim da znam ko je to bio, jer svako ko je krao za vreme prethodne vlade, a koga istražni organi nisu uspeli da otkriju, pucao je u politiku o kojoj sam vam ovde govorio, koju sam želeo da uspostavim u Srbiji i za koju sam dva puta dobio poverenje građana", istakao je Tadić u intervjuu "Kuriru".

"Imam lični problem s tim ljudima, jer sam im dao poverenje, u domenu u kome sam kao predsednik stranke mogao to da učinim, a oni su ga izneverili. Ipak, upozoravam, niko nije kriv dok se to sudski ne dokaže", dodao je on.

"Sve vlade su odgovorne u svom domenu i vremenu, a posebno ako odgovornost za problem koji treba da rešavaju prebacuju na druge. Svaka vlast ima svoju šansu. I mi smo u prethodnom mandatu mnoge iskoristili: učvrstili smo mir, pomirli se sa susedima, nakon više decenija izgradili objekte javnog dobra... Mnogo toga i nismo uradili, od reforme pravosuđa do ubrzanja borbe protiv korupcije i podizanja konkurentnosti naše privrede. Nismo se izborili sa enormnom nezaposlenošću i zato smo platili visoku cenu na izborima", rekao je Tadić.

On je potvrdio da je razmišljao o vladi sa SNS.

"Naravno, ja sam odgovoran čovek. Nisam tu da zastupam privatne interese ili osećaj za lepo i ugodno svojih prijatelja. Kad sam završio predsedičke izbore, u ovim prostorijama u kojima sada sedimo sve je bilo puno. Bili su potpredsednici, uvaženi članovi, oni koji su očekivali slavlje, kao i oni koji uvek žele da se upišu u listu strelaca, a mnogo je takvih. Susreo sam se s licima ljudi koji su bili šokirani. Ja sam mislio da je veća verovatnoća da ću izgubiti, nego pobediti", kazao je Tadić.

On je potvrdio i da je teško podneo odluku da se ne kandiduje za predsednika DS.

"Da. I to zato što nikad nemate dovoljno garancija da će stranka zadržati ideološki profil koji ima. Da će sprečiti uticaj krupnog kapitala na stranku. Ipak, dobio sam garancije, prvi put institucionalno, i to kroz strukturu predsedništva i GO DS, kao i uticaj u DS. Hteo sam da preuzmem svaku odgovornost, istovremeno želeći da i moji potpredsednici postanu sposobni da naprave otklon prema svom doprinosu svemu tome", rekao je Tadić.

On je ponovio da je dao javnu podršku rukovanju Ivice Dačića i Hašima Tačija. "Kako ne bih drugačije kada sam se i sam rukovao sa Tačijem i sa Čekuom i sa Suroijem i Sejdijuom mnogo puta kada smo Koštunica i ja vodili pregovore?"

On misli da je Srbija u vreme njegovog predsedničkog mandata stekla više prijatelja, nego što ih je imala pre.
"Ne mislim samo na zemlje EU i na Zapad. Podsećam vas na strateško partnerstvo s Kinom, koje smo potpisali, kao i sa Francuskom, Italijom i Španijom. Kao i na sporazum o strateškom partnerstvu sa Rusijom, koji smo pripremili i koji treba da bude potpisan. Nije moguće pomiriti se samo sa nekima, a ne sa svima. Moramo, dakle, i sa Albancima da se pomirimo", rekao je Tadić.

Tadić je ocenio da je reforma pravosuđa bila neuspešna.
"Zato što neki političari iz DS i vladajuće koalicije nisu mogli da odole iskušenju da izvrše politički uticaj na desetak, petnaest ili ne znam koliko procenata sudskih imenovanja. Moj stav je bio potpuno suprotan tome. Smatrao sam da je to najvažnija reforma prethodne vlade. Nosilo me ushićenje na početku mandata prethodne vlade da možemo izvršiti reformu pravosuđa. To je takođe deo moje odgovornosti", rekao je Tadić i dodao da je to, pre svega, odgovornost onih koji su bili zaduženi za taj posao.

Tadić je podsetio da je nemačka kancelarka Angela Merkel tražila od njega da se demontiraju srpske institucije na severu Kosova.
"Rekao sam da paralelnih institucija na severu nema, već da su to jedine institucije koje tamo postoje. Sve ostalo sam prihvatio", kazao je Tadić u intervjuu za "Kurir".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

180 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: