"Iluzorno pričati o članstvu u UN"

Premijer Ivica Dačić kaže da od sastanka s Hašimom Tačijem sutra u Briselu ne očekuje značajnije odluke kao i da je "iluzorno spominjanje članstva Kosova u UN".

Izvor: Beta

Sreda, 16.01.2013.

16:06

Default images

Dačić je novinarima u Beogradu rekao da su teža pitanja paralelizam institucija, posebnost Srba na Kosovu i način njihove organizacije u njihovim institucijama i da će se o tome tek razgovarati.

"Očekujem da će to biti tema o kojoj će biti potrebno više puta razgovarati, ali je važno da dijalog teče, da se ne prekida, jer se samo kroz dijalog mogu izneti stanovišta i samo se kroz dijalog može doći do rešenja", rekao je Dačić na konferenciji za novinare s premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem.

Dačić je istakao da Srbija predlaže da se dođe do sveobuhvatnog i celovitog rešenja kosovskog pitanja i da je moguće razgovarati o svim temama koje bi proizašle iz sveobuhvatnog rešenja.

"Ako toga nema, ako nema reči o statusu, konačnom sveobuhvatnom rešenju, onda je iluzorno razgovarati i da bilo ko pominje pitanje članstva (Kosova) u UN, jer Srbija na to nikada ne može da da saglasnost. Tu nema dileme, naša državna strategija je tu jasna", rekao je Dačić.

Premijer je istakao da je Srbija otvorena za mnoga pitanja i da je moguće razgovarati o svemu, ali da ako nema celovitog rešenja, nijedno parcijalno rešenje za Srbiju nije prihvatljivo.

"To je suštinsko pitanje - pitanje članstva u UN i Srbija to sigurno neće prihvatiti", rekao je Dačić.

Dačić je izrazio nadu da će radne grupe u tehničkim razgovorima definisati predloge za sprovođenje već postignutih sporazuma Beograda i Prištine kako bi se izbegli problemi u primeni.

A uoči susreta u Briselu, premijer Kosova Hašim Tači rekao je na sednici Vlade u Prištini da je cilj Kosova u pregovorima sa Srbijom u Briselu da se ugase paralelne strukture na severu zemlje i da se srpska zajednica integriše u kosovske institucije.

"Stremimo gašenju paralelnih struktura i punoj integraciji srpske zajednice u institucije Kosova kroz demokratski proces izbora i u severnom delu zemlje", rekao je kosovski premijer koji sutra u Briselu nastavlja pregovore s premijerom Srbije Ivicom Dačićem uz posredstvo Evropske unije.

Tači je rekao da tokom pregovora neće biti dovedena u pitanje nezavisnost i unutrašnje uredjenje Kosova.

Premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, nastaviće sutra u Briselu dijalog u prisustvu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, a očekuje se da se raspravlja o sporazumu o integrisanom upravljanju prelazima i severu Kosova, gde su Srbi većina.

To će biti njihov četvrti sastanak. Prvi je održan 19. oktobra 2012. godine.

Prethodni sastanak Dačića i Tačija u Briselu bio je 4. decembra prošle godine kada je dogovoren početak sprovodjenja integrisanog upravljanja administrativnim prelazima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: