Rehabilitacija i za Nikolu Kalabića

Višem sudu u Valjevu podnet je zahtev za rehabilitaciju četničkog komandanta Nikole Kalabića, potvrđeno je agenciji Beta u tom sudu.

Izvor: Beta

Sreda, 16.01.2013.

15:17

Default images

U Višem sudu je rečeno da je postupajući sudija po tom predmetu "na više adresa poslao zahtev za dostavljanje dokumentacije, za šta je potrebno vreme". Podnosilac zahteva, Kalabićeva unuka Vesna Dragojević, moraće da dokaže da je Kalabićev potomak i ukoliko ne dostavi dokumentaciju o vremenu i smrti komandanta Gorske garde, to će učiniti sud po službenoj dužnosti.

Kalabić (1906-1946) je uoči Drugog svetskog rata u Valjevu radio kao geometar i bio načelnik Katastarske uprave. U Katastru se i danas nalaze brojni dokumenti "ispisani njegovim krasnopisom".

Rođen je u Podnovlju, kod Dervente na severu Bosne. U braku s koleginicom po struci Borkom, iz mioničkog sela Rajković, 3. avgusta 1930. dobio je blizance Mirjanu i Milana. Vesna Dragojević je Mirjanina kći.

Po podacima objavljenim na Vikipediji, Kalabić se, po raspadu Jugoslavije, na Bukulji 1941. priključio četnicima vojvode Koste Pećanca, koga je ubrzo napustio zbog njegove saradnje sa Milanom Nedićem, za koga je Kalabić "bio uveren" da će sarađivati sa Nemcima.

Potom se, u leto 1941. na Ravnoj gori, priključio pukovniku Bivše jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljubu - Draži Mihailoviću, a od novembra te godine je bio komandir čete u Gorskoj gardi kralja Petra Drugog Karađorđevića.

Od 1944. ponovo je bio u Gorskoj gardi.

Njegovu suprugu i kći su partizani te godine zarobili na Zelengori, dok je sin Milan (15) krajem maja 1945. streljan u selu Blažuj, na vrelu Bosne, kod Sarajeva.

Po zvaničnoj istoriji, Kalabić je izdao Mihailovića i pomogao da on 1946. bude uhapšen kod Višegrada kako bi mu se potom sudilo.

Tu verziju sada osporavaju pojedini istoričari i publicisti, a nema pouzdanih podataka ni o tome gde je, kada i na koji način, navodno 1946, okončan život Nikole Kalabića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: