Tači: Problem rešiti dijalogom

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je nakon sastanka s predstavnicima Albanaca iz Preševske doline da se problem spomenika u Preševu može rešiti jedino dijalogom.

Izvor: Beta

Utorak, 15.01.2013.

17:03

Default images

Prištinski mediji ranije su naveli da će sastanak biti održan sutra, a kao razlog navedana je situacija u Preševskoj dolini nakon najava da će institucije Srbije ukloniti spomenik bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe u centru Preševa.

Tema sastanka Tačija i Albanaca s juga Srbije bila je situacija u Preševskoj dolini nakon najava da će institucije Srbije ukloniti spomenik bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe u centru Preševa.

"Demokratske države imaju suštinski zadatak da se brinu o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa svih zajednica. Takav demokratski standard treba da se poštuje i od strane Srbije, kako se u potpunosti poštuje na Kosovu", rekao je Tači, a saopšteno je iz njegovog kabineta.

Tokom razgovora Tači je predstavnike Albanaca iz Preševske doline upoznao sa procesom dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, dodaje se u saopštenju.

"Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije je u interesu dve države i iznad svega u interesu građana dve države. To će omogućiti bolje tretiranje srpske zajednice na Kosovu, odnosno albanske zajednice koja živi u Preševskoj dolini", kazao je Tači.

Na sastanku sa Tačijem su predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa, poslanik Skupštine Srbije i predsednik Partije za demokratsko delovanje Riza Haljimi, predsednik Demokratskog narodnog pokreta i bivši politčki vođa OVPBM Januz Musli, predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi i drugi.

Beograd smatra OVPMB terorističkom organizacijom i traži da se skloni spomenik podignut u novembru u centru Preševa, kod zgrade opštine.

Premijer Ivica Dačić je izjavio da je Ministarstvo pravde Srbije poslalo zahtev lokalnim vlastima u Preševu da uklone spomenik borcima OVPBM.

Podršku Dačiću i Vladi Srbije večeras je uputilo Udruženje boraca rata od 1990-99. godine iz Prokuplja, koje je za sutra najavilo miting.

Osnivač tog udruženja Ratko Zečević je naglasio da o uklanjanju tog spomenika ne sme biti stranačkog usaglašavanja i da mora biti uklonjen do sutra u ponoć, kako je naložila Vlada Srbije i premijer Dačić.

Bivši politički predstavnik OVK Adem Demaći izjavio je ranije danas da Albanci iz Preševske doline treba da pokažu da su spremni za rat i da ostave po strani sve nesporazume.

Albanska nacionalna armija objavila je u međuvremenu "ubrzanu mobilizaciju“ zbog "srpske pretnje da će odvojiti deo Kosova i pretnji za nasilno uklanjanje spomenika u Preševu“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: