Nova zategnutost Indije i Pakistana

Indijski šef armije general Bikram Sing zapretio je Pakistanu odmazdom zbog ubistva dva indijska vojnika na de fakto granici u Kašmiru.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 14.01.2013.

14:06

Default images

Sing je zatražio i od komandanata na terenu da budu agresivniji kada se suoče sa provokacijama. Oštar odgovor generala Singa, dok se povećava bes javnosti zbog odsecanja glave jednom od ubijenih indijskih vojnika, izgleda da je usmeren na dalje povećanje napetosti s Pakistanom, iako analitičari veruju da je prekid odnosa izmedju dveju zemalja malo verovatan.

Islamabad krivicu za sukobe u Kašmiru i najnoviju krizu prebacuje na Indiju. Dve zemlje su vodile tri rata od sticanja nezavisnosti 1947, od kojih su dva bila zbog nerešenog pitanja Kašmira.

Nazivajući odsecanje glave vojnika "jezivim", Sing je na konferenciji za novinare rekao da oni "zadržavaju pravo da se osvete u vreme i na mestu po njihovom izboru".

Prošlonedeljne borbe su predstavljale najteže okršaje u kašmirskom delu Himalaja, koji svojataju obe strane, od kada su dve države dogovorile prekid vatre pre devet godina.

Obe strane su izgubile po dva vojnika u borbama duž 740 kilometara duge linije razdvajanja tokom januara. Delhi je objavio da je glava jednog vojnika unakažena, što je podiglo temperaturu u zemlji i navelo njegovu porodicu da započne štrajk gladju tražeći da se ostaci vojnika vrate.

"Napad od 8. januara je bila smišljena predhodno isplanirana akcija. Takva operacija zahteva planiranje i detaljno izvidjanje", rekao je Sing.

Njegove opaske usledile su nakon što su se nekoliko sati ranije sastali lokalni komandanti na mestu ukrštanja linija prekida vatre, prvi put od kada su borbe izbile, u pokušaju da se smanji napetost. Detalji sa sastanka za sada nisu poznati.

Sing je rekao da će indijska vojska poštovati prekid vatre u Kašmiru, sve dok ga i Pakistan poštuje, ali da će odgovoriti odmah na svako kršenje primirja.

"Očekujem od svojih komandanata na liniji kontrole da budi istovremeno agresivni i ofanzivni ako budu suočeni sa provokacijama i paljbom", rekao je Sing, a preneo Rojters.

Pakistan je nazvao indijske optužbe propagandom i okrivio je za kršenje primirja na liniji prekida vatre.

Primirje u Kašmiru se održavalo od kada je stupilo na snagu novembra 2003, i preživelo čak zahladjenje odnosa dve zemlje nakon terorističkog napada pakistanske militantne grupe u Mumbaju novembra 2008.

Analitičari smatraju da je malo verovatno da će dve vojske još više pogoršati situaciju i da bi Singove opaske mogle biti upućene da bi se podigao moral indijskih trupa i odgovorilo na bes javnosti zbog sakaćenja tela poginulih vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: