Skinuta oznaka tajnosti s platforme

Vlada Srbije skinula je oznaku tajnosti sa platforme za pregovore Beograda i Prištine.

Izvor: Beta

Subota, 12.01.2013.

13:19

Default images

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je, posle sednice vlade koja je održana u zgradi parlamenta, da je to učinjeno na zahtev poslaničkih grupa i da će platforma biti objavljena na sajtu vlade i tako postati dostupna građanima Srbije.

Dačić je podsetio da je Demokratska stranka tražila skidanje oznake poverljivosti i da su šefovi poslaničkih grupa tražili uvid u taj dokument.
"Nema tajni, razlika je u svega dva pasusa. Platforma će biti objavljena na sajtu vlade", rekao je premijer.

Demokrate su podršku rezoluciji uslovile upravo skidanjem te poverljivosti, a premijer Srbije Ivica Dačić, koji takođe prisustvuje sednici, rekao je da se slaže sa tim predlogom demokrata.

Spornim amandmanom DS predviđeno je da se u obrazloženju uvrsti prva verzija platforme predsednika Tomislava Nikolića, a koja je predviđala prekid dijaloga sa Prištinom.

Šef poslaničke grupe DS-a u Skupštini Srbije Borislav Stefanović rekao je novinarima da će taj amandman, koji je podneo poslanik DS-a
Goran Bogdanović, biti povučen jer DS veruje da će premijer Ivica Dačić održati reč i skinuti oznaku tajnosti sa platforme.

Stefanović je, obrazlažući amandman na predlog teksta Rezolucije o Kosovu, o kom se raspravlja na vanrednoj sednici Skupštine, rekao da je ta stranka podnela amandman kako bi se isteralo na čistac da li Vlada podržava tajnu platformu usvojenu na sednici 9. januara ili izvornu platformu predsednika Srbije koju su prihvatili i Srbi sa Kosova.

Stefanović je rekao da je originalna platforma predsednika Nikolića za DS i dalje neprihvatljiva, ali da vlada mora da "pokaže pravo lice" i javnosti kaže da li podržava platformu Nikolića koju su prihvatili Srbi ili drugu koja je tajna.

Stefanović je rekao da će, ukoliko budu prihvaćeni svi drugi amandmani, DS povući amandam kojim predlaže da se originalna platoforma predsednika Nikolića nađe u obrazloženje rezolucije, pojašnjavajući da to obrazloženje nije pravno obavezujuće.

On je naglasio da je za DS zapravo najvažnije da se usvoji drugi amandam kojim prelažu da se iz člana jedan rezolucije, koju treba da usvoji Narodna skupština, izbaci odrednica da "ta rezolucija proizilazi iz platforme koja je tajna".

"S obzirom da je ta platoforma nepoznata i da suštinski postoje dve platforme, ukoliko vlada prihvati sve amandmane, mi ćemo povući amandman poslanika Gorana Bogdanovića da se izvorni tekst platofrme predsednika nađe u tekstu obrazloženja rezolucije", kazao je Stefanović.

DS je, kako je dodao, posegnula za parlamentarnim manevrom sa željom da ova vlada pokaže pravo lice. "Spremni smo da amandamn povučemo ako dobijemo garancije da će ostali amandmani biti usvojeni, a najvažniji je onaj koji briše pozivanje na platformu", rekao je Stefanović.

Zbog amandmana zaseda i Vlada

Sednica Vlade o amandmanima (Foto: Beta)
Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je ranije danas da ne može da prihvati amandman DS na predloženu rezoluciju o Kosovu kojim je predviđen prekid tehničkog dijaloga Beograda i Prištine.

On je dodao da se u zgradi Doma Narodne skupštine održava sednica Vlade Srbije na kojoj će biti prihvaćeno nekoliko amandmana opozicije na predloženu rezoluciju o Kosovu.

Dačić je novinarima u parlamentu po završetku sastanka sa šefovima poslaničkih grupa, kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, rekao da će vlada prihvatiti neke opozicione amandmane, ali da amandman DS nije logičan, jer, kako je naveo, Srbija ne može da ide korak nazad i da prekine tehnički dijalog.

"Taj amandman je nelogičan, posebno što to dolazi od DS, a to je insistiranje da se vratimo na formulaciju za koju smo u razgovorima sa Nikolićem dogovorili da ne bude prihvaćena, jer podrazumeva da se prekine tehnički dijalog. Srbija ne može da prekine dijalog", rekao je Dačić.

Dačić je rekao i da postoji samo jedna platrofma i da je spreman da je stavi na uvid poslanicima, iako to prethodno, kako je naveo, nije bilo planiranio.

Đurić: Amandaman politička igrarija DS

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić ocenio je da je podnošenje amandmana DS na rezoluciju o Kosovu "politička igrarija i manevar koji ponižava" Skupštinu Srbije.

Đurić je novinarima u parlamentu rekao da se na početku današnje sednice desio "kopernikanski obrt" s obzirom na amandman DS, što je
fundamentalna promena o kojoj mora da se izjasni parlament.

"Ne može se očekivati da sada DS povuče amandman, videćemo šta će se dešavati. U DS je došlo do suštinske političke promene u pristupu", naveo je Đurić.

Savetnik predsednika je kazao da bi šef poslanika DS Borislav Stefanović trebalo da objasni kako je moguće da demokrate podnesu takav amandman, a da se zapravo šali sa važnim pitanjem.

DS u amandmanu koji je predložio bivši ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović traži da se u obrazloženje rezolucije o Kosovu,
koje nema pravnu snagu, uvrsti izvorni tekst platforme predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

U tom tekstu otvara se mogućnost prekida pregovora sa Prištinom i insistira na principu pregovora da "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".

Nikolić je na zajedničkoj sednici sa vladom odustao od ta dva zahteva i oni nisu u predlogu vladine rezolucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

146 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: