Srbi: Rezolucija suprotna platformi

Predstavnici lokalne samouprave severa Kosova ocenili su da je predlog Rezolucije u suprotnosti s tekstom platforme predsednika Tomislava Nikolića.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 10.01.2013.

15:07

Default images

Tim povodom oni su Nikoliću uputili otvoreno pismo u kojem se navodi da je juče usvojen predlog rezolucije o Kosovu u neskladu s tekstom platforme, naročito u onom delu zbog kojeg su Srbi podržali platformu krajem decembra.

Oni u pismu podsećaju da su posebno podržali stavove platforme da se ne postižu dalji parcijalni dogovori s privrednim institucijama samouprave u Prištini u okviru tehničkog dijaloga i stav da "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".

Otvoreno pismo Nikoliću potpisali su predsednici tri opštine sa severa Kosova i predsednici četiri Skupštine opštine koji su danas održali konferenciju za novinare i predstavnicima medija podelili pismo.

Otvoreno pismo predsedniku Srbije nije potpisao jedino predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić, koji je u Briselu. Konferenciji je prisustvovao i načelnik kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

Predstavnici četiri opštine u pismu su istakli da nije dovoljno da Srbija samo ponavlja stav da neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, već da je neophodno aktivnim merama državnih organa zaustaviti i sprečiti širenje takozvane Republike Kosovo na teritoriji četiri opštine na severu južne srpske pokrajine.

Oni smatraju da nastavak pregovora na tehničkom nivou i implementacija postignutih dogovora predstavljaju indirektno priznavanje nezavisnosti Kosova.

Predstavnici četiri opštine navode da će nakon implementacije postignutih dogovora pregovaračka pozicija Vlade Srbije biti ozbiljno dovedena u pitanje.

Srpski narod s Kosova ozbiljno je zabrinut za opstanak institucija Srbije i lokalnih institucija, jer su one sve ovo vreme bile i ostale glavni garant ostanka i opstanka Srba na Kosovu, naglašeno je u pismu, u kojem se dodaje da je "u praksi potvrđeno da tamo gde nema institucija Republike Srbije nema ni Srba".

Najnoviji događaji u vezi sa hapšenjem i zlostavljanjem 10 Srba iz Leposavića jasno i nedvosmisleno potvrđuju kako se institucije takozvane
Republike Kosovo odnose prema Srbima i šta se može očekivati od tih institucija ubuduće, poručili su predstavnici četiri opštine.

Skupština Srbije u subotu će raspravljati o Vladinoj Rezoluciji o Kosovu, dok se danas i sutra u Briselu nastavlja dijalog Beograda i Prištine na tehničkom nivou.

Ristić: Rezolucija ne sadrži najbitnije za Srbe

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić smatra da Srbi sa severa Kosova ne mogu biti zadovoljni tekstom rezolucije o Kosovu i Metohiji jer, kako kaže, ne sadrži ono što je za njih najbitnije, a to je da se u okviru tehničkog dijaloga sa Prištinom ne postižu parcijalni dogovori dok se ne nađe celovito rešenje za KiM.

Ristić je rekao da je platforma, za koju je juče rečeno da je tajna, ali je ipak usvojena na Vladi Srbije, izmenjena u onim delovima za koje su oni smatrali da su najznačajniji.

Prema njegovim rečima, Srbi sa severa Kosova žele da, pre održavanja sednice Skupštine Srbije na čijem je dnevnom redu predlog rezolucije o Kosovu i Metohiji, upute poruku da nema razloga da se platforma koju su dobili od Nikolića ne nađe pred poslanicima.

"Niko nema razloga u vladi, predsedništvu ili bilo kom drugom državnom organu Srbije da krije ono što piše u platformi i da kaže šta je to što država Srbija želi sa Kosovom i Metohijom", istakao je Ristić.

Prema njegovom mišljenju, zabrinjava i izjava premijera Ivice Dačića da su Srbi sa Kosova i Metohije napravili najveću grešku što se poslednjih 13 godina nisu samoorganizovali i napravili svoje institucije u pokrajini, već su bespotrebno slušali Beograd.

"To nas najviše zabrinjava jer smo svih ovih godina smatrali da je naša dužnost da čuvamo ustavni poredak Srbije na ovom prostoru i slušamo Beograd. Da li to znači da je to poruka da se i Srbi separatišu i odvajaju od matice Srbije? Mi to ne želimo", rekao je Ristić.

Napominjujući da postoji mogućnost da ta poruka premijera nije dobro shvaćena ili da je u pitanju pogrešna interpretacija, rekao je da želja Srba sa severa Kosova nije da prave neke institucije koje neće biti institucije države Srbije.

On je dodao da će o tome šta će opštine na severu Kosova raditi u narednom periodu odlučivati njihovi odbornici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: