Brisel: Zasad bez dogovora o carini

Tehnički razgovori Beograda i Prištine, koji su jutros počeli u Briselu, završeni su večeras bez konkretnog dogovora o naplati carine. Sutra nastavak dijaloga.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 09.01.2013.

23:56

Default images

Funkcioner Evropske komisije koji je insistirao na anonimnosti rekao je Tanjugu da su se radne grupe, koje od jutros raspravljaju o nesuglasicama oko naplate carina na administrativnim prelazima, večeras razišle bez konkretnog dogovora i da će se dijalog nastaviti sutra.

Razgovori su vođeni iza zatvorenih vrata u sedištu Spoljne službe Evropske unije u Briselu, a glavna tema je bila sprovođenje sporazuma o zajedničkom upravljanju administrativnim prelazima i carinama za robu namenjenu severu Kosova.

Učesnici u tehničkom dijalogu, čiji je cilj priprema terena za predstojeći susret predsednika vlade Srbije Ivice Dačića sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, nisu se nakon današnje runde obratili novinarima. Nova runda dijaloga Dačića i Tačija, uz posredništvo šefice evropske diplomatije Ketrin Eštom, zakazana je za četvrtak, 17. januar.

Dačić je ranije rekao da u dijalogu Beograda i Prištine nije postignuto nikakvo rešenje za carinu i druge dažbine i dodao da u roku od sedam dana treba da se nađe rešenje i da se utvrde "jasna pravila igre".

"Do rešenja treba da dođe 17. januara i do sada nije predviđena nikakva promena stanja na terenu. Ukoliko dođe do promene, Srbija je nikada neće prihvatiti", rekao je Dačić.

On je precizirao da do sada nikakvim dogovorom nije definisano na koji će se način plaćati dažbine i koliko će se novca vraćati srpskoj zajednici na Kosovu.

Generalni direktor kosovske carine Naim Huruglica izjavio je juče da će se danas za svu robu koja ulazi na Kosovo plaćati zakonima propisane dažbine. Srbi na severu Kosova najavili su nove blokade prelaza ako budu primorani da plaćaju dažbine Prištini.

Govoreći o spomeniku OVPBM u Preševu, Dačić je kazao da su u toku razgovori o tome gde bi taj spomenik trebalo premestiti.

"Ne želimo zaoštravanje situacije. Svesni smo težine stanja na terenu. Mi smo Albancima predložili da ga sami uklone, pošto mu tu nije mesto", rekao je Dačić.

Vlasti u Srbiji smatraju OVPMB terorističkom organizacijom i traže da se ukloni spomenik postavljen u novembru u centru Preševa. Lokalni odbornici Albanaca u subotu treba da odluče o sudbini spomenika.

Stav Beograda je da Srbi na prelazima ne treba da plaćaju nikakve carine i akcize dok se ne reši problem raspodele tih sredstava, dok Priština insistira na njihovom naplaćivanju.

S druge strane, dok Beograd ne očekuje promene režima na prelazima, iz Prištine stižu oprečne poruke o tome hoće li sutra početi naplata carine na prelazima na severu Kosova.

Takođe, podsetimo i da su po postizanju dogovora o uspostavljanju integrisanih prelaza srpski privrednici sa severa protestovali tražeći da ne plaćaju carine kosovskim institucijama, već Srbiji, i da se ukine ograničenje uvoza akcizne robe na tri i po tone težine.

U Briselu je dogovoreno da se carine ne naplaćuju do 10. januara, kada bi trebalo da se to pitanje reši na ekspertskom nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: