Tragedija na ruskom skijalištu

Ekstremna zabava na skijalištu u Rusiji pretvorila se u tragediju, kada su dva muškarca izgubila kontrolu nad "zorbom". Jedan je poginuo, a drugi je povređen.

Izvor: B92

Sreda, 09.01.2013.

13:11

Default images

Turisti u Dombaju su posle skijanja želeli da isprobaju sve popularniji "zorbingu", vožnju velikim balonom, a sve je kamerom zabeležio jedan njihov prijatelj.

"Zorb" je ubrzo skrenuo sa staze i posle pada niz strminu stao je tek na zaleđenom jezeru udaljenom jedan kilometar. Spasioci su izvukli povređene, ali je jedan na putu do bolnice podlegao povredama.

Na snimku načinjenom na skijalištu na Kavkazu vidi se kako "zorb", naduvani balon prečnika oko tri metra, u kom su Denis Borkov (27) i Vladimir Ščerbov (33) bili vezani pojasevima, skreće sa staze, a ljudi u panici pokušavaju da ih zaustave.

Čovek koji je bio zadužen za zaustavljanje "zorba" u podnožju staze prosto se odbio od velike lopte, koja je skrenula udesno, zatim ulevo i završila oko kilometar dalje, na jezeru Pavlinji Glaz.
YouTube
Prema izveštajima lokalnih medija, dvojica turista su bili živi kada su spasioci uspeli da stignu do njih. Spasavanje je potrajalo jer su morali da ih na nosilima izvlače kroz dubok sneg, a je jedan od njih preminuo na putu ka bolnici, dok su drugom konstatovane lakše povrede i potres mozga.

Kako je objavljeno, Borkov je preminuo nakon što je slomio vrat i kičmu, dok je njegov prijatelj prošao samo sa modricama i lakšim potresom mozga.

Tragedija se dogodila pre pet dana, ali su detalji objavljeni kasnije kako bi se završila istraga, posle koje je pokrenut postupak protiv odgovornih lica za "zorbing" i bezbednost na stazi.

"Vožnja" balonom košta oko deset dolara, a nije jasno zašto staza nije bila obezbeđena zaštitnom ogradom.

Ski centar je posle nesreće apelovao na turiste da se vode zdravim razumom.

Oglasili su se i kreatori "zorba" sa Novog Zelanda, koji su odbacili odgovornost za tragediju, i naveli da je tragedija mogla da se izbegne da su preduzete sve mere bezbednosti.

"Za tragediju je odgovorno lice koje vodi posao bez dozvole i nije poveza sa kompanijom Zorb", navela je ta kompanija iz Oklanda u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: