"Dokumenti mogu ugroziti pregovore"

Strane agencije komentarišu da bi dokumenti o Kosovu, koji su danas dobili podršku vlade i predsednika Srbije, mogli da ugroze pregovore.

Izvor: B92

Sreda, 09.01.2013.

17:24

Default images

Ali strani mediji ocenjuju, takođe, da je Srbija pokazala spremnost da smanji uticaj nad Srbima na Kosovu, što bi mogao da bude veliku ustupak Beograda u naporima za početak pregovora sa EU.

"Srpska nacionalistička vlada usvojila je beskompromisnu rezoluciju o Kosovu koja bi mogla da ugrozi pregovore u cilju pomirenja između dva ogorčena balkanska rivala", objavio je danas AP, dodajući da je danas još jednom ponovljeno da Srbija nikada neće priznati secesiju Kosova.

U dokumentu se traži puna autonomija za kosovske Srbe, koji čine 10 odsto stanovništva od ukupno dva miliona pretežno albanskih stanovnika Kosova, piše AP. Nikolić je rekao da Kosovo ne vidi kao nezavisnu državu i da rezolucija osigurava da srpski pregovarači neće ugroziti državne interese u tekućim pregovorima s kosovskim zvaničnicima.

Napredak u pregovorima pod okriljem EU ključan je uslov za obe strane u njihovim naporima za približavanje Uniji, podseća američka agencija.
Pre nego što postane zvaničan, dokument mora da odobri skupština, navodi AP.

Ova agencija je objavila da je nacrt rezolucije prošlog meseca procurio u javnost, da je kritikovan od zapadnih zvaničnika i odbačen od kosovskog rukovodstva jer predlaže de fakto podelu Kosova po etničkim linijama.

Detalji konačne verzije, usvojene danas, ostaće tajna jer Srbija ne želi da odaje pregovaračku poziciju, citirao je AP reči premijera Dačića.

S druge strane, Rojters navodi da je Srbija pokazala da je spremna da smanji uticaj nad Srbima na Kosovu, što bi mogao da bude veliki ustupak Beograda u naporima za početak pregovora sa EU.

Agencija podseća da je Kosovo, nastanjeno većinom Albancima, 2008. proglasilo nezavisnost, ali da Beograd ne priznaje secesiju i nastavlja da kontroliše severni deo Kosova.

Premijer Srbije Ivica Dačić, koji učestvuje u pregovorima pod okriljem EU, kaže da srpskom manjinom treba da rukovode srpske autonomne institucije na Kosovu.

Kako je rekao: "Ono što nam je potrebno jesu srpske institucije koje priznaju svi učesnici pregovaračkog procesa pod okriljem EU". On nije izneo nikakve detalje o tome koliko autonomno bi te institucije na Kosovu mogle da rade.

"Ali svaki vid rasformiravanja srpskih državnih tela na severu Kosova označio bi veliki ustupak Beograda", navodi Rojters dodajući da Dačićeva koalicija nastoji da otvori pregovore sa EU u prvoj polovini ove godine.

"Ovo je prvi put da mi sugerišemo postojanje srpske zajednice na Kosovu i njene autnomije i postojanje prištinskih institucija, čije je ta autonomija, na kraju krajeva, deo", rekao je Dačić. "Ovo je naše viđenje rešenja problema institucionalnog paralelizma", dodao je on, a prenosi Rojters.

Uz podsećanje da Brisel smatra da ta kontrola na severu mora da se okonča ako Srbija namerava da napreduje ka EU, Rojters navodi i reči premijera Dačića da je cilj Srbije da dobije datum za početak pregovora i da nema vremena za gubljenje. On je takođe ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Francuska agencija AFP prenosi da će Srbija tražiti autonomiju za srpsku manjinu na Kosovu i navodi da je Dačićeva vlada usvojila dva dokumenta - nacrt rezolucije i platformu koja bi, kako je rekao premijer, trebalo da služi kao baza za buduće pregovore.

Ovo je prvi put da postoji predlog za srpsku zajednicu i njenu autonomiju na Kosovu, prenosi AFP Dačićeve reči. Agencija takođe prenosi da je on rekao da cilj nije podela Kosova.

"Očekujemo da predlog bude prihvatljiv, jer potrebni su nam rezultati, a ne ciljevi koji će biti ignorisati", prenosi Dačićeve reči Frans pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: