Rezolucija javna, platforma tajna

Predsednik Srbije i Vlada jednoglasno postigli dogovor o dva dokumenta o KiM - rezolucija ide pred poslanike, platforma neće izlaziti u javnost.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 09.01.2013.

07:24

Default images

Očekuje se da će vanredna sednica parlamenta biti održana u subotu u 10h.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović sutra će u 12 sati na kolegijumu sa šefovima poslaničkih grupa razgovarati o sednici na kojoj će biti razmotren Predlog rezolucije o Kosovu. Predlog nove Rezolucije o KiM ima šest tačaka.

Kako je rekao predsednik Tomislav Nikolić posle zajedničke sednice, Vlada je jednoglasno usvojila predloge dva teksta - rezoluciju o osnovama za razgovore s privremenim institucijama u Prištini i drugi, obavezujući dokument - platformu, koji prema rečima premijera Ivice Dačića neće biti objavljen.

"Nije uobičajeno da se o platformi i našoj taktici upoznaju oni sa kojima treba tek da pregovaramo", rekao je Dačić i dodao da nije dobro što je bilo koja verzija dokumenta uopšte bila objavljena.

Predsednik Nikolić je rekao i da je bilo izmena teksta platforme, ali da je suština ostala potpuno ista.

"Ima ublažavanja nekih ivica, neki delovi su mogli da budu tumačeni kao prekidanje tehničkog dijaloga ili pregovora sa EU, a mi smo otklonili te sumnje", rekao je Nikolić.

Nikolić je naveo da je važno što je dogovor postignut jedinstvenim stavom.

"Srbija je na sednici Vlade pokazala da može da stane iza dokumenta jednoglasno, uz sva ograničenja, strepnje i bojazan koje svako od nas ima kada je reč o Kosovu. Proteklo je mnogo vremena, ono što danas radimo je minimum onoga što smo mogli da dobijemo pre nekoliko godina, a maksimum onoga što ćemo moći da dobijemo za nekoliko godina", rekao je posle zajedničke sednice državnog vrha Nikolić.

On je istakao da sve što bi bilo rađeno ispod nivoa rezolucije koja će ići pred srpske poslanike ne bi bilo dobro za Srbiju, a naveo je i da je do "ovog nivoa odnosa sa privremenim institucijama u Prištini", dovela današnja opozicija, a bivša vlast.

"Delimično sam smiren, nosio sam veliki teret mnogo godina, obavezu koju sam preuzeo od momenta izbora u dogovoru sa predstavnicima vlade. Ja sam je danas ispunio, a ostaje da građani shvate kakva nas iskušenja čekaju, kako smo rastrzani između onoga što moramo, što treba da uradimo...", rekao je Nikolić.

On je dodao i da se nada da će poslanici shvatiti kakva je odgovornost pred njima.

"Vlada je predložila da o tekstu bude raspravljano na vanrednom zasedanju parlamenta, nadam se da će poslanici shvatiti važnost trenutka i svoju odgovornost, jer ovo nije neki zakon oko koga treba da se nadgornjavamo, da ističemo da bi nešto moglo drugačije. Ova Vlada zaslužuje podršku, vodi državnu politiku i mogu da kažem da sam bio na sednici Vlade koja zaslužuje da joj se pomogne. Ni ja neću da se sklonim, ne tražim političke poene", rekao je Nikolić.

Dačić: Već smo ušli u drugo poluvreme

Foto: Tanjug
Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da je odluka o platformi doneta jednoglasno, ali da neće biti predstavljena javnosti.

"Vlada Srbije je danas donela dve odluke. Sve odluke su donete jednoglasno, kao i sve koje smo donosili od kada je formirana nova vlada. Iskazano je puno jedinstvo kada je reč o ovom dokumentu, značajnoj temi koja je sustinsko pitanje naših državnih interesa", kaže premijer Ivica Dačić.

On je naveo da su sada Srbiji potrebni pre svega rezultati.

"Eto, ja se sada obrazlažem nešto za šta se nisam zalagao, a vi znate za šta se ja zalažem i šta mislim da je najbolje rešenje... Nama treba održivo rešenje i platforma koja će dati rezultate“, zaključio je Dačić.

Dačić navodi da je predsednik Tomislav Nikolić predložio platformu za političke razgovore s predstavnicima Prištine, koja neće ići u javnost, pošto "nije uobičajeno da se o platformi i našoj taktici upoznaju oni koji treba tek da pregovaramo".

"Polazi se od toga da Srbija ne priznaje Kosovo, da je cilj razgovora sa Prištinom stvaranje preduslova da srpska zajednica bude u mogućnosti da jača i raste u miru i sigurnosti, ističući posebnost u odnosu na centralnu prištinsku vlast. Takođe da podsetim da ovde nije reč o razgovoru o statusu, ne razgovara se o konačnom statusu Kosova i Metohije, predlog se tiče organizacije i života, a samim tim i vlasti na teritoriji KiM koja nije međunarodno priznata. Dolaze predlozi kako da bude organizovan život i vlast gde ima predstavnika srpske zajednice na KiM", rekao je Dačić.

Dačić kaže da se ovom rezolucijom vlada ovlašćuje da nastavi implementaciju postignutog u dijalogu, a u nastavku dijaloga će se budući sporazumi postizati u skladu sa ciljevima rezolucije.

Ideja je predlog da se dođe do konačnog rešenja, naveo je Dačić i dodao da svaki dogovor treba da doprinese EU integracijama na prostoru čitavog regiona i da će u svemu biti konsultovani i predstavnici Srba.

"Želimo da se dođe do sveobuhvatnog rešenja. To rešenje bi trebalo da bude osnova za izgradnju punog mira za sve ljude na prostoru KiM", kaže Dačić.

"Mi ćemo nastaviti političke i tehničke pregovore u Briselu. Svakako platforma ne predviđa prekid dijaloga, bez njega neće biti realizovan bilo kakav naš stav. Nismo spremni da činimo ustupke koji vode do ugrožavanja nacionalnog interesa", naveo je Dačić, koji je istakao da će nova runda u tehničkom dijalogu biti već sutra. Dačić kaže da se dijalog nastavlja sledeće nedelje, da će biti reči o dažbinama, administrativnim prelazima i pitanju državljanstva Srba na Kosovu, a teme dijaloga će biti i one koje se spominju u platformi.

"Rečeno je da o nadležnostima srpske autonomije i zajednice srpskih opština, sve će to biti predmet daljeg dijaloga. Ovo je naše viđenje i naš predlog. U platformi se ne nalazi deo da se razgovara po principu da ništa nije dogovoreno dok nije sve dogovoreno, što je protumačeno kao pokušaj da prekinemo dijalog. To jeste princip, ali kada se počinju od početka pregovori, mi smo ovde ušli u drugo poluvreme i moramo da nastavimo", navodi Dačić i dodaje da je "Kosovu je dat elementi subjektiviteta koje mi sada ne mozemo da pobijemo, i moramo da pokušamo da spasemo što više možemo".

"Zato je ova rezolucija i naše viđenje jeste da jedino ako ste za stolom izbećićete situaciju da budete predmet razgovora onih za stolom dok vas nema", kaže Dačić i dodaje da i sa rezolucijom neće biti ništa lakše pregovarati, pošto je situacija u ovom trenutku veoma teška.

"Postoji jedinstvo stranka koje vode koaliciju, i to je važno. Nadam se da će i druge stranke videti predlog rezolucije koja uvažava odbranu interesa ali i neophodosti nastavka dijaloga", kaže Dačić i dodaje da če se predlog pred poslanicima naći krajem nedelje, verovatno u subotu.

"Vlada će nastaviti sa dijalogom sa Prištinom jer drugog izlaza nemamo. Voleo bih da se o tome direktno razgovora, ali podsetio bih da je prethodna vlast predlozila da dijalog bude premešten u EU. Manevarski prostor je takav da vlada može da prihvati sve što nije suprotno nacionalnim i državnim interesima", kaže Dačić i dodaje da je cilj dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora sa EU.

"Ne možemo da se borimo ako smo van procesa, neću prihvatiti da za 20 godina naša deca kada idu u zemlje regiona, i Albaniju, da idu u EU, a da se mi ponosimo sto nećemo da uđemo u EU. Nije bitno...svima je jasno da je pitanje da li mi možemo da postanemo članica EU, ali sada dobijamo jednu drugo vrstu šizofrenije koja govori da mi nećemo da budemo članovi EU. Nisam taj koji ima EU kao svoj moto, ali zdrav razum nam govori da je to ekonomski i opšti interes", kaže Dačić.

Premijer Srbije dodaje da je Srbija načinila veliki ustupak kada je u jednom dokumentu priznala da postoji Prištinska vlast na Kosovu.

Svaki pomak u skladu sa evrointegracijama

Prema pisanju medija, rezolucija se sastoji od pet tačaka - da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, da će dijalog sa Prištinom biti nastavljen i da svaki pomak u dijalogu mora da prati i napredak Srbije na putu evrointegracija, zatim rešavanje statusa severa pokrajine, kao i posebne garancije individualnih i kolektivnih prava za Srbe južno od Ibra.

Prema saznanjima Tanjuga, nadležni u Vladi su u ponedeljak uveče dobili nacrt rezolucije pripremljen u kabinetu predsednika, ali je trebalo vremena da se usaglase stavovi, između ostalog i o tome hoće li biti direktnog pozivanja na platformu, ili će se izbeći formalno pominjanje tog pojma, kao i da li će dokument sadržati deo sa obrazloženjima.

Predsednik Tomislav Nikolić je ranije rekao da Srbija ne može da dobije više od onoga što je sadržano u platformi o Kosovu i Metohiji, ali da ispod toga ne sme da ide.

Nikolić je objasnio da će na zajedničkoj sednici Vlada usvojiti platformu i da će na osnovu nje predložiti rezoluciju, koja će potom ići pred poslanike.

"Očekujem da u petak bude sednica Narodne skupštine na koju bi trebalo da budem pozvan i da konačno pred celim svetom pokažemo šta želimo i možemo da uradimo", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je pozvao sve da platformi ne prilaze sa skepsom, nepoverenjem i autocenzurom, dodavši da je platforma "najviše što Srbija danas može da ostvari".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

271 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: