Dodik posthumno odlikovao Aleksića

Milorad Dodik posthumno je odlikovao Srđana Aleksića, hrabrog Trebinjca koji je 1993. godine smrtno stradao spasavajući život sugrađaninu Alenu Glavoviću.

Izvor: Tanjug

Sreda, 09.01.2013.

15:51

Default images

Predsednik Republike Srpske Srđana Aleksića je odlikovao "Ordenom časti RS sa zlatnim zracima".

Rade Aleksić, Srđanov otac, vidno potresen, primio je priznanje u Palati predsednika RS u Banjaluci, gde je povodom 9. januara, Dana i krsne slave Republike Srpske, Dodik svečano uručio ordenje i medalje građanima i institucijama, koji su delima i zaslugama posebno afirmisali Srpsku i srpski narod.

Grupa pripadnika Vojske Republike Srpske je 21. januara 1993. godine legitimisala osobe na trebinjskoj pijaci.

Nakon što su ustanovili da je jedna od legitimisanih osoba Alen Glavović, Bošnjak, počeli su da ga maltretiraju i tuku.

Srbin Srđan Aleksić je priskočio u pomoć Glavoviću, a četvorica vojnika su, umesto Glavovića, kundacima pušaka pretukli Srđana.

Od zadobijenih batina Srđan je pao u komu i preminuo je 27. januara 1993. godine. Srđanov otac Rade u čitulji je tada napisao "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost".

Srđanu Aleksiću je posthumno dodeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, Ulica velikih drveta u Sarajevu je 15 godina nakon Srđanove smrti nazvana njegovim imenom, prolaz u Zmaj-Jovinoj ulici u Novom Sadu je nazvan po Srđanu i tu je postavljena spomen-ploča u njegovu čast, takođe i u Pančevu.

Na Dan državnosti Srbije, prošle godine, posthumno je odlikovan zlatnom medaljom Miloš Obilić za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: