Nikolić danas na sednici Vlade

Vlada Srbije bi danas trebalo da usvoji rezoluciju o Kosovu i Metohiji, a vanrednoj sednici će prisustvovati i predsednik Nikolić, pišu Novosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.01.2013.

21:08

Default images

Vlada Srbije bi sutra trebalo da usvoji rezoluciju o KiM, koja će sadržati ključne principe iz platforme predsednika Tomislava Nikolića i biti kompas pregovaračkom timu Srbije u nastavku političkog dijaloga sa Prištinom.

Ministri će se okupiti verovatno u 13 časova, a za okruglim stolom u Nemanjinoj 11 sedeće i šef države.

Kada tekst bude usvojen, do petka bi trebalo da bude prosleđen Narodnoj skupštini, koja bi, takođe, o njemu trebalo da glasa. "Platforma je ono što Srbija danas može da ostvari. Iznad toga ne može, očigledno, ali ispod toga ne sme ako ima čast i dostojanstvo. Tekst platforme trebalo bi da se nađe pred članovima vlade, a očekujem da u petak bude sednica Narodne skupštine na koju bi trebalo da budem pozvan i da konačno, pred celim svetom, pokažemo šta želimo i možemo da uradimo. Pozivam sve da platformi ne prilaze sa skepsom, nepoverenjem i autocenzurom," izjavio je predsednik Nikolić.

Rezolucija koja stigne pred poslanike suštinski će se oslanjati na tekst platforme i biti jasan signal centrima moći šta Beograd želi u nastavku diplomatske borbe za KiM.

Taj dokument, kako nezvanično saznaju Novosti, trebalo bi da sadrži pet osnovnih tačaka: Srbija nikada neće priznati nezavisnost KiM, nastavak dijaloga sa Prištinom čiju svaku pozitivnu etapu mora da prati i naš napredak u evrointegracijama, rešavanje statusa severa pokrajine, garancije individualnih i kolektivnih prava za Srbe južno od Ibra.

Iako je ranije planirano da parlament na posebnoj sednici već u petak započne raspravu o KiM, još nema zvanične potvrde.

"Svakako ću zakazati konsultacije sa šefovima svih poslaničkih klubova, čim nam iz Vlade stigne dokument o Kosovu i Metohiji. Niko ne treba da brine da ćemo veoma brzo da pripremimo posebnu sednicu o KiM," rekao je za “Novosti” Nebojša Stefanović, predsednik Narodne skupštine.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin poručuje da nema podele pokrajine, “što platforma jasno pokazuje”, i pozvao međunarodnu zajednicu “da u skladu sa svojim obećanjima i mandatom obezbedi sigurnost svima koji žive na KiM”.

"Ovo je godina nade u kojoj je Srbija izašla pred ceo svet i rekla kako vidi pravedno i trajno rešenje. Ne delimo Srbe na severne i južne i politika vlade i predsednika je takva da posle dugo vremena okupljamo sve Srbe koji žive na ovom prostoru na jednom mestu," poručio je Vulin posle Božićne liturgije u manastiru Gračanica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: