Ko je najpričljiviji u Skupštini?

Novi saziv Skupštine Srbije je u 2012. radio ukupno 55 dana, a "najpričljiviji" poslanik bio je liberal Bojan Đurić sa nešto više od osam sati za govornicom.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 07.01.2013.

16:05

Default images

Naprednjak Ljubiša Stojimirović prvi je među poslanicima kada je u pitanju prisustvo sednicama - u poslaničkim klupama je proveo više od 292 sata.

Đurić je od 31. maja, kada je konstituisan novi saziv republičkog parlamenta, pa do 21. decembra, govorio osam sati, 17 minuta i 58 sekundi, pokazuju podaci koje je Tanjug dobio iz Skupštine Srbije.

On se tokom 55 radnih dana, koliko ih je bilo u tom periodu, najviše i javljao za reč i govorio je 147 puta.

Demokrata Janko Veselinović je za govornicom proveo šest sati, 56 minuta i jedan sekund, a za reč je javljao 107 puta, njegov stranački kolega Srđan Miković je debatovao šest sati, 47 minuta i 15 sekundi, a naprednjak Marjan Rističević je diskutovao šest sati, 35 minuta i 43 sekunde.

Njegov stranački kolega Veroljub Arsić, koji je i šef poslanika SNS, govorio je pet sati, 14 minuta i 17 sekundi, Judita Popović iz LDP oko minut manje, a više od četiri sata su na rasprave potrošili i Radojko Obradović iz DS S, Borislav Stefanović i Gordana Čomić iz DS, Mirko Čikiriz iz poslaničkog kluba SPO-DHSS.

Ni jedan sekund diskusije za 55 radnih dana, ne računajući one poslanike koji su ubrzo po konstituisanju vratili mandat zbog izbora na neke druge funkcije, nisu imala 23 poslanika SNS, četiri URS, 11 SPS, 12 DS, četiri JS...

Kada je u pitanju prisustvo poslanika sednicama u tom periodu, "najvredniji" je bio naprednjak Stojmirović, koji je u poslaničkim klupama proveo tačno 292 sata, 40 minuta i 44 sekunde.

Za njim ne zaostaju mnogo ni Moma Čolaković iz PUPS-a, koji je u skupštinskoj sali proveo 287 sati, 39 minuta i pet sekundi, zatim socijalista Dejan Radenković sa nešto više od 284 provedenih sati u parlamentu, njegova stranačka koleginica Vesna Jovicki sa više od 278 sati, poslanica SNS LJubica Mrdaković Todorović sa više od 274 sata u poslaničkoj klupi.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović je u sali proveo nešto više od 146 sati.

U sali su od aktuelnih poslanika najmanje billi demokrata Aleksandar Senić, koji je u klupama proveo nešto više od četiri sata, kao i poslanik DSS Siniša Kovačević, sa nešto više od sedam sati.

Među poslanicima sa najmanje minuta u parlamentu su i demokrata Milan Marković, koji je poslednjih dana 2012. godine podneo ostavku na poslaničku funkciju, a koji je u sali bio nešto više od 10 sati, njegov stranački kolega Boris Ranković sa nešto više od 17 sati, lider LDP Čedomir Jovanović, koji je u parlamentu boravio tek nešto više od 17 sati...

Bez ijednog minuta u skupštinskoj sali je Vuk Jeremić, koji je u Njujorku gde obavlja funkciju predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Ukupno - 303 poslanika, što bivša, što aktuelna, u skupštinskoj sali su od 31. maja proveli više od 36.000 sati.

U aktuelnom sazivu republičkog parlamenta održano je 20 sednica protekle godine - pored konstitutivne sednice i dve posebne na kojima su predsednik države Tomislav Nikolić i članovi kabineta Ivice Dačića polagali zakletvu, poslanici su zasedali 10 puta u redovnom zasedanju i sedam u vanrednom.

Usvojena su 103 zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: