"Blickrig neće rešiti korupciju"

Vladimir Goati kaže da se problem korupcije ne može rešiti blickrigom niti pojedinačnim naporom, kao i da je pravosudni sistem i dalje Ahilova peta u toj borbi.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 07.01.2013.

09:54

Default images

Predsednik Transparentnosti Srbija ocenio je da je Srbija u 2012. godini za pola koraka nazadovala u borbi protiv korupcije.

"Nadajmo se da će se država opredeliti za postepenu, sistematsku i sinhronizovanu borbu protiv korupcije. Potrebno je računati dugoročno, jer nikakav proboj, niti blickrig tu neće pomoći", rekao je Goati.

On je istakao da je neophodan sistematski napor, za koji, međutim, postoji najmanje spremnosti, a to je da se korak po korak sprečava prodor korupcije na širokom frontu", rekao je Goati agenciji Beta.

Goati je istakao da je situacija loša i podsetio da je Srbija na 80. mestu u svetu po borbi protiv korupcije i da se investitori ravnaju prema tom podatku, koji im je osnovni pokazatelj. On je dodao da je Srbija u 2012. godini imala najgori indeks percepcije korupcije od svih bivših jugoslovenskih republika.

Predsednik Transparentnosti je naveo da potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić pokušava da ličnim inicijativama podstrekne državne organe da se spontano bore protiv korupcije, što kod prosečnog čoveka izaziva pozitivne reakcije.

"Problem će, međutim, na dugi rok biti biti stvaranje institucija, a prvenstveno ozdravljenje pravosudnog sistema koji bi se spontano hvatao u koštac sa korupcijom i smanjio je na prihvatljivu meru", rekao je Goati.

Goati je naveo da ništa ne očekuje od pojedinačnih napora, koji samo mogu da povećaju nečiji rejting i popularnost, ali oni u korupciji kao globalnoj pojavi nikako ne mogu da stanu na put.

Predsednik Transparentnosti Srbija je istakao da se institucije ne mogu stvoriti za tri meseca, nego je to posao od više godina i i verovatno više mandata Vlada.

"Ahilova peta je pravosudnih sistem, koji je jedan od najvažnijih elemenata ali i najslabija karika u lancu borbe protiv korupcije. Situacija je mnogo gora nego pre reformi, jer imamo nestabilno sudstvo, mrežu sudova i tužilaštvo, a policija odrađuje svoj posao koliko treba, ali bez sadejstva čitavog pravosudnog sistema to ne ide" rekao je Goati.

Dodao je da predstoji izgradnja institucija, ali da je paradoks da se u borbi protiv korupcije stvar ne pomera sa mrtve tačke u poslednjih šest godina, i to baš u vreme u kojem su procvetale i pustile koren regulatorne institucije, poput Agencije za borbu protiv korupcije, Državne revizorske institucije i ombudsmana.

"Pretpostavljam da će samo dalji uporan rad i naročito afirmisanje i pojačavanje autonomije pravosudnog sistema dovesti do zelene grane", rekao je Goati.

Predsednik Transparentnosti Srbija je istakao da su vrhovi vladajućih političkih stranaka akteri koji imaju najviše moći i uvek stoje iza politički koruptivnih radnji.

"Ako se to ne zna, onda se ne može napraviti odgovarajuća strategija, a mislim da se to kod nas još dovoljno ne zna i ne shvata. To je tako jer bi prihvatanjem tog principa partije dovele u pitanje koalicionog partnera bez koga je nemoguć opstanak na vlasti", rekao je Goati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: