Vulin: Godina velikih odluka

Aleksandar Vulin i vladika Teodosije pozvali su, tokom paljenja badnjaka u Kosovskoj Mitrovici, na slogu i mir, uz ocenu da je ovo godina velikih odluka.

Izvor: B92

Nedelja, 06.01.2013.

17:31

Default images

Direktor Kancelarije za KiM je, obraćajući se vernicima ispred Hrama Svetog Dimitrija, rekao da se Srbija moli za mir, koji želi, a u toj želji ne sme da ostane sama.

"Srbija moli za mir, traži mir, ali traži od velikog sveta i svih koji žive na ovim prostorima da učestvuju u borbi za mir, baš koliko učestvuje i ona", poručio je on.

Vulin je ocenio da je godina, koja je pred nama, godina velikih odluka i godina jedinstva. Prema njegovim rečima, to će biti godina u kojoj će Srbi ponovo otkriti šta znači biti jedno, odnosno šta znači ne deliti se oko Kosova i Metohije.

Vulin je istakao da će to biti godina u kojoj će Srbi otkriti slogu i deliti uverenje da je Kosovo i Metohija neotuđivi deo njihove zemlje.
Foto: Tanjug
U ime predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, Vulin je preneo želje mira, napretka, kao i da se Srbi rađaju u zdravlju i sreći.

Vladika Teodosije poručio je okupljenim građanima da se ne dele "na one koji govore ovo ili ono ili koji su južno ili severno od Mitrovice".

"Moramo da razgovaramo jedni s drugima, da želimo dobro jedni drugima i da želimo da ostanemo i opstanemo na Kosovu i Metohiji", kazao je on i dodao da je važno da opstanemo kao narod koji gradi mir i ljubav oko sebe.

Vulin je, po dolasku u Kosovsku Mitrovicu, rekao da bi trebalo ovu godinu pamtiti kao godinu u kojoj smo se složili oko KiM. "Želim da ovo bude godina jedinstva u kojoj ćemo pokazati da će država Srbija opstati i da je došla ovde da ostane", poručio je on.
Foto: Tanjug
Vulin je naglasio da država Srbija neće smanjivati svoje prisustvo na KiM, niti ukidati svoje institucije. On je istakao i da treba da "ličimo na sebe kao što smo bili nekada" i ostavimo dobar primer onima koji ostanu za nama.

Centralno obeležavanje Badnje večeri na Kosovu i Metohiji održano je u Hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, gde je osveštavanje i paljenje Badnjaka obavio episkop Teodosije.

Ovom svečanom činu prisustvovalo je više stotina vernika u porti hrama, gde je, nakon paljenja Badnjaka, priređen kulturno-umetnički program i služena vruća rakija, a božićni paketići podeljeni deci. Povodom Badnje večeri priredjen je i veliki vatromet.

Badnje veče je obeleženo i u ostalim delovima Kosova osveštanjem i paljenjem badnjaka.
Foto: Tanjug
U svim crkvama i manastirima Eparhije raško-prizrenske, čak i mestima u kojima više i nema puno Srba, kao što su Priština, Peć i Prizren, služene su liturgije, nakon čega su naloženi badnjaci.

U Čaglavici, nadomak Prištine, Srbi su velikim vatrometom, koji je trajao više od 15 minuta, obeležili Badnje veče.

Tokom Badnjeg dana u gotovo svim sredinama gde živi srpsko stanovništvo bilo je primetno pojačano prisustvo Kosovskih policijskih snaga.

Iako je običaj da se badnjaci seku rano izjutra, Srbi su ovog puta, iz bezbednosnih razloga, po badnjake odlazili nešto kasnije, posebno oni južno od Ibra.
Foto: Tanjug
Srbi na severu Kosova su, takođe iz istih razloga, najčešće organizovano po selima tek u kasnim jutarnjim satima išli u obližnje šume po badnjake.

"Od 1999. godine mi idemo organizovano u seču badnjaka. Muškarci iz celog sela se skupe i odlaze u obližnju šumu da seku badnjak, koji potom nose u svoje domove", rekao je Tanjugu Vitomir Milanović iz Leška.

Međutim, ni ovogodišnji Badnji dan nije protekao bez incidenata, pošto su pripadnici "Samoopredeljenja" pokušali da spreče grupu Srba da uđu u hram u Đakovici.

Centralna proslava Božića održaće se sutra u Gračanici, gde će prazničnu liturgiju služiti vladika raško-prizrenski Teodosije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: