"Brže do organa za transplataciju"

Saradnja sa "Eurotransplantom", koja se čekuje u maju, omogućiće hitnim pacijentima da na vreme dobiju organe, kaže državni sekretar Vladimir Đukić.

Izvor: B92

Nedelja, 06.01.2013.

20:58

Default images

On je dodao da će naši pacijenti od februara moći o trošku države da idu na transplataciju srca u bečku kliniku AKH.

Đukić je za RTS rekao da će prvi korak ka potpisivanju ugovora sa AKH bolnicom u Beču biti učinjen 22. januara, na međunarodnom kongresu "Eurotransplanta".

"Tada odlazimo na kongres 'Eurotransplanta', gde ćemo dobiti još nekoliko formalnih smernica kako da to realizujemo, iskreno verujem u februaru mesecu", objasnio je on.

Saradnja sa "Eurotransplantom" bi, kako je objasnio, trebalo da omogući da najhitniji pacijenti dobiju organe na vreme.

"To je šansa da naši građani budu na listi prioriteta građana EU, da imaju istu šansu da dobiju srca i pluća za određene teške i kritične indikacije kao građani Beča, kao i da naša dece više ne budu predmet skupljanja donacija po medijima", kazao je Đukić.

On je dodao da se preuzimaju sve aktivnosti koje strateški i jedino vode ka "Eurotransplantu" i poboljšanju kvaliteta tansplantacione službe.

"Timovi koji će biti uključeni u transplantacije srca su četiri puta odlazili u Zagreb, a razvijena je i regionalna saradnja", rekao je Đukić i dodao će u tom cilju biti iznajmljen i stan u Londonu.

Kliničkim centrima i ustanovama je, kako je naveo, prebačeno skoro 20 miliona dinara, pa "finansijski razlozi neće moći da budu izgovor ovog puta".

Prema rečima Đukića, cilj je da se struka što bolje i što uspešnije organizuje, a Klinički centar Srbije će dobiti novi, mlad tim, koji će biti sposoban da tridesetogodišnje iskustvo transplantacionih timova pretoče u ozbiljan sistem, kako to ne bi bila sporadična stvar i stvar promocije pojedinaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: