Patrijarh upalio badnjak

Patrijarh Irinej upalio badnjak u Crkvi Sv. Aleksandar Nevski, nakon čega je služio liturgiju u Hramu Sv. Save. Badnjaci upaljeni i u hramovima širom Srbije.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 06.01.2013.

17:45

Default images

Ceremoniji u Crkvi Svetog Aleksandra Nevskog prisustvovao je i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

On je patrijarhu Irineju čestitao Badnje veče i Božić, sa željom da on donese mir, radost i blagostanje.

Prethodno je održana večernja služba, čime je počelo bdenje, a u ponoć će, kao i u svim pravoslavnim crkvama širom Srbije, biti održana ponoćnja Božićna liturgija. Paljenju badnjaka prisustvovao je veliki broj Beograđana, koji su otpevali i Božićnu pesmu.

Vernicima se obratio protojerej Vajo Jović, starešina te crkve, koji je rekao da se na sutrašnji dan rodio pastir sveta, koji je došao da ga spase od svih zala i donese ljubav. On je rekao i da ovaj Božić, kao i svi drugi, donosi mir u naša srca, u naš grad, u našu zemlju, uz poruku da se svi ljudi vole.
Foto: Beoinfo
Nakon paljenja badnjaka, patrijarh Irinej podelio je deci u porti Crkve božićnje poklone.

U Beogradu su večeras badnjaci upaljeni i ispred Hrama Sv. Save i Crkve Svetih apostola Petra i Pavla na Topčideru, kao i ispred Kraljevskog dvora.

Tradicionalnom paljenju badnjaka prisustvovali su članovi porodice Karađorđević i njihovi gosti, među kojima su bili predstavnici Žandarmerije i medija, kao i zaposleni na Dvoru. Nakon nalaganja badnjaka u dvoru je priređen Božićni prijem.

Članovi porodice Karađorđević će u ponoć prisustvovati Božićnoj liturgiji, koju će u Hramu Svetog Save služiti patrijarh srpski Irinej, saopšteno je iz dvorske kancelarije porodice Karađorđević.
Foto: Tanjug
Badnjaci su upaljeni i u pravoslavnim hramovima i crkvama širom Srbije. U Kosovskoj Mitrovici badnjak je zapalio direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin. On je tom prilikom rekao da je ova 2013. godina velikih odluka.

U porti Sabornog hrama u Nišu, u prisustvu niškog vladike Jovana (Purića) i velikog broja građana, večeras je upaljen badnjak.

U porti Saborne crkve u centru Kragujevca badnjak je upaljen pred oko 2.000 vernika. Čin paljenja badnjaka obavili su vladika šumadijski Jovan, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i potpredsednik Eparhijskog saveta Šumadijske eparhije i kragujevački biznismen Radiša Pljakić.

Badnjak je u portu Saborne crkve unet oko 16 sati, posle čega je vladika šumadijski Jovan služio svetu liturgiju.
Foto: Beta
Badnjaci su večeras upaljeni i u Kruševcu, u prisustvu velikog broja građana i episkopa kruševačkog Davida. Paljenju badnjaka u hramovima Sveti Đorđe i Lazarica prethodila je večernja liturgija u 17 časova.

Građani, koji je prisustvovali loženju badnjaka, ostali su na posluženju, koje je organizovala crkvena opština.

Uoči proslavljanja Badnjeg dana i Božića, danas je obavljena i ceremonija unošenja badnjaka u gradsku kuću. Badnjak je u zdanje opštine, koji je prethodno osveštao episkop kruševački David, uneo gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić koji je tom prilikom čestitao najradosniji hrišćanski praznik svim pravoslavnim vernicima.

Sveštenici borskog Hrama Sveti Đorđe večeras su, u prisustvu velikog broja građana, upalili badnjak.
Foto: Tanjug
Na obeležavanju Badnje večeri na Trgu Republike u Smederevu, ispred Crkve svetog Đorđa, okupilo se nekoliko hiljada ljudi.

Pre loženja badnjaka služena je liturgija i pročitana božićna poruka patrijarha Irineja.

Proslava Badnje večeri završena je nastupom gradskog hora i vatrometom.

Paljenju badnjaka u Boru prethodila je večernja liturgija u tom hramu, koju su, pred velikim brojem vernika, služili lokalni sveštenici.
Foto: Tanjug
Liturgijom u Svetosavskom hramu i drugim crkvama u Zrenjaninu i selima Srednjebanatskog okruga i paljenjem badnjaka pravoslvni vernici danas su obeležili Badnji dan i započeli trodnevno božićno praznovanje.

Paljenju Božićnog badnjaka u porti Uspenskog hrama, uz sveštenike i brojne vernike, prisutvovao je gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak , koji je zatim badnjak zapalio na Trgu slobode.

Bošnjak je pravoslavnim vernicima i svim građanima poželeo ličnu sreću, dobro zdravlje i mnogo ljubavi.
Foto: Tanjug
Srpska pravoslavna crkva i vernici koji poštuju julijanski kalendar danas obeležavaju Badnji dan, pripremajući se za sutrašnju proslavu Božića - rođenje Isusa Hrista, najradosnijeg praznika u hrišćanskom svetu.

Službama bdenija u hramovima i paljenjem badnjaka u portama, ali i na gradskim trgovima, najavljuje se rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena.

Srpska pravoslavna crkva Božić slavi tri dana, a na sam dan Božića služi se liturgija Svetog Jovana Zlatoustog. Badnje veče je porodični praznik kada se ukućani okupljaju oko obavezno posne trpeze na kojoj su riba, suve šljive, orasi.

Božić su vernicima danas čestitali i političari - ministar građevinarstva Velimir Ilić i lider DSS Vojislav Koštunica, kao i papa Benedikt XVI.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: