Samoopredeljenje: Protest na Božić

Pokret Samoopredeljenje će 7. januara, kada pravoslavci slave Božić, organizovati protest u Dečanima, najavio je izvršni sekretar tog pokreta Dardan Molićaj.

Izvor: B92, Beta

Petak, 04.01.2013.

21:18

Default images

Pristalice tog pokreta će protestovati povodom odluke Vrhovnog suda Kosova kojom je potvrđeno da 20 hektara zemljišta koje je 1997. godine Vlada Srbije poklonila manastiru Visoki Dečani pripadaju manastiru i kako bi onemogućili posetu zvaničnika Srbije Dečanima, rekao je Molićaj na konferenciji za novinare.

Molićaj je ocenio da se radi o političkoj odluci suda koja je, kako je kazao, rezultat uticaja Beograda i drugih država i institucija koje nisu naklonjene Kosovu.

Potpredsednik Skupštine Kosova iz pokreta Samopredeljenje Glauk Konjufca je dodao da bi eventualno potpisivanje mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije stvorilo uslove za regionalni sukob.

Prema njegovim rečima, bez promene Ustava Srbije i povlačenja paralelnih struktura sa Kosova ne može biti mirovnih odnosa sa Srbijom. Podsetimo, pripadnici ovog pokreta su prošle godine pokušali da spreče dolazak tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića u manastir Dečane. Oni su tada blokirali put Merdare-Priština, a protest su organizovali i u Peći. Tadašnji ambasador Rusije Aleksandar Konuzin i ambasador Belorusije Vladimir Čušev nisu uspeli da dođu u manastir Visoki Dečani.

Protest su obezbeđivale jake policijske snage, a predsednička kolona je kamenovana. Ipak, tadašnji predsednik Tadić uspeo je da dođe u manastir, gde je proveo Badnji dan i Božić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: