"Mi smo zabranili posetu Nikolića"

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči izjavio da su institucije Kosova te koje nisu dozvolile predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da poseti Kosovo na Božić.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 04.01.2013.

20:58

Default images

Kako prenosi elektronsko izdanje dnevnika Ekspres, Kuči je rekao da će Nikolić moći da poseti Kosovo jedino ako se obezbedi reciprocitet, odnosno kada se liderima Kosova omogući poseta Albancima u Preševskoj dolini.

Prema njegovim rečima, ta odluka je doneta nakon konsultacija sa međunarodnim partnerima.

U saopštenju Pres službe predsednika Srbije ranije danas navedeno je da je Nikolić 28. decembra 2012. podneo zahtev misiji Euleks u Prištini da 7. januara 2013. u Gračanici prisustvuje Božićnoj liturgiji.

Ekspres, međutim, piše da je Nikolić zahtev poslao kancelariji EU u Beogradu, koja je ahtev prosledio specijalnom izaslaniku EU na Kosovu Samjuelu Žbogaru, koji je taj zahtev prosledio vladi Kosova na odlučivanje.

Predsednik Nikolić podneo je Euleksu zahtev da 7. januara prisustvuje Božićnoj liturgiji u manastiru Gračanica, ali još nije dobio odgovor, što pokazuje da misija EU, kako se navodi u saopštenju Pres službe predsednika, nije statusno neutralna i nije u stanju da osigura bilo čiju bezbednost na Kosovu i Metohiji.

Nikolić je u današnjem saopštenju najoštrije osudio nesposobnost misije Euleks na Kosovu i Metohiji da odgovori na njegov zahtev da u manastiru Gračanica prisustvuje Božićnoj liturgiji.

Nikolić je, kako se navodi u saopštenju, 28. decembra 2012. godine misiji Euleks u Prištini podneo zahtev da 7. januara prisustvuje Božićnoj liturgiji u Gračanici.

S obzirom na to da još nije stigao odgovor na zahtev, sasvim je očigledno da Euleks nije statusno neutralna misija i nije u stanju da osigura bezbednost bilo koga, pa ni predsednika Srbije na Kosovu i Metohiji, čime se obesmišljava postojanje te institucije na teritoriji Pokrajine, navedeno je.

U odgovoru na pitanje da prokomentariše saopštenje Pres službe predsednika Srbije portparol Euleksa Irina Gudeljević se pozvala na proceduru prema kojoj Euleks nema ništa s tim.

"Postoji već dogovorena procedura o poseti srpskih zvaničnika Kosovu. Zahtev ide preko specijalnog predstavnika EU u Beogradu specijalnom predstvaniku EU u Prištini koji ga prosleđuje Vladi Kosova i odgovor se vraća istim putem. Euleks nije deo tog lanca", navodi se u odgovoru Gudeljevićeve.

Predsednikov savetnik Marko Đurić je rekao da je to veoma negativan signal Prištine pred nastavak dijaloga. "To je signal da ne postoji rešsenost da se postižu obostrano prihvatljiva rešenja", rekao je Đurić Tanjugu.

Inače, pokret Samoopredeljenje najavio je za Božić protest u Dečanima. Oni su, između ostalog, naveli da žele da spreče posetu zvaničnika Srbije Dečanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

130 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: