Euleks nesposoban, hoću u Gračanicu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić osudio Euleks što nije odgovorio na njegov zahtev da u Gračanici prisustvuje Božićnoj liturgiji. Euleks odbacuje kritike.

Izvor: B92

Petak, 04.01.2013.

13:06

Default images

U saopštenju Pres službe predsednika Srbije navodi se da je Nikolić 28. decembra 2012. podneo zahtev misiji Euleks u Prištini da 7. januara 2013. u Gračanici prisustvuje Božićnoj liturgiji i oštro osuđuje nesposobnost Euleksa da odgovori na taj zahtev.

"S obzirom da još nije stigao odgovor na zahtev, sasvim je očigledno da Euleks nije statusno neutralna misija i nije u stanju da osigura bezbednost bilo koga, pa ni predsednika Srbije na Kosovu i Metohiji, čime se obesmišljava postojanje te institucije na teritoriji Pokrajine", piše u saopštenju.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kako se navodi, očekuje da se u nastavku pregovora Beograda i Prištine obezbedi primena medjunarodnih propisa i Rezolucije 1244 UN, a pre svega da se omogući bezbednost svih gradjana koji borave na teritoriji Kosova i Metohije, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

"Ograničenja slobode kretanja predstavljaju grubu povredu osnovnih ljudskih prava definisanih u Povelji UN i neprihvatljiva su sa aspekta civilizacijskih vrednosti za koje se i Evropska unija zalaže", piše u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

Iz Euleksa su odbacili kritike, a portparolka misije Irena Gudeljević je za Radio Slobodna Evropa izjavila da se Euleks ne nalazi u lancu odlučivanja o tome kome se odobrava ili odbija ulazak na Kosovo.

"Zahtev za ulazak srpskih zvaničnika na Kosovo šalje se specijalnom predstavniku Evropske unije u Beogradu. Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije u Prištini prosleđuje taj zahtev Vladi Kosova, a odgovor se vraća na isti način, tako da smo mi samo informisani o svemu tome", rekla je Gudeljević za RSE.

Inače, od kada je preuzeo funkciju predsednika Srbije 31. maja 2012. godine Tomislav Nikolić nijednom nije boravio na Kosovu i Metohiji, dok su tamo išli članovi njegovog predsedničkog kabineta.

Vlada Srbije saopštava da će Aleksandar Vulin, drirektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju provesti Božić na Kosovu.

Vulin će na Badnje veče, 6. januara, prisustvovati liturgiji i plaljenju badnjaka u crkvi Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, dok će 7. januara, ujutro prisustvovati Božićnoj liturgiji u manastiru Gračanica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

162 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: