Karakas: Molitva za Čavesa

Katolički primas Venecuele kardinal Horhe Urosa Savino pozvao je vernike da se mole za zdravlje teško obolelog predsednika Uga Čavesa.

Izvor: Beta

Sreda, 02.01.2013.

21:06

Default images

"Pomolimo se Bogu da mu u ovim teškim trenucima podari snagu", poručio je Savino.

Vlada Venecuele obavestila je javnost o komplikacijama koje su nastale kod predsednika Čavesa, nakon najnovije operacije raka, koja je obavljena na Kubi, sredinom decembra.

Čaves treba, ukoliko okolnosti to dopuste, 10. januara da položi zakletvu za još jedan mandat koji bi trajao do 2019. godine.

Katolička crkva u Venecueli i kardinal Savino bili su veliki kritičari vladavine Čavesa, smatrajući ga levičarem.

Crkva je pred izbore 7. oktobra ove godine oštro odbacila Čevesove izjave da ako on ne pobedi, u zemlji može izbije građanski rat.

Biskupi su tražili da se u zemlji bogatoj naftom i gasom vodi "drugačija politika" od Čavesove.

Posle Čavesove pobede, crkva je tražila da predsednik prekine sa "polarizacijom društva" i da se posveti borbi protiv kriminala koji je na veoma visokom nivou.

Glavna opoziciona koalicija u Venecueli zatražila je danas od vlade da kaže "istinu" o zdravstvenom stanju predsednika Uga Čavesa.

"Važno je da vlada deluje tako da imamo poverenje u nju. Važno je da kaže istinu" o zdravstvenom stanju predsednika koji 10. januara treba da podnese zakletvu za novi mandat, izjavio je generalni sekretar opozicione koalicije "Sto za demokratsko ujedinjenje" Ramon Giljermo Avaledo.
(Beta-AP)
Avaledo je rekao da Vlada pokazuje "izuzetnu neozbiljnost" navodeći da predsednik (58) zvanično sprovodi svoju funkciju iako je u bolnici već 22 dana.

Po njegovim rečima, opozicija traži dijagnozu i prognozu lekara o zdravlju Uga Čavesa, operisanog 11. decembra od raka. Dijagnoza mu je utvrđena juna 2011. godine.

Potpredsednik Nikolas Maduro koji zamenjuje Čavesa, izjavio je u nedelju na Kubi da se Čavesovo stanje pogoršalo.

Pre odlaska na Kubu, Čaves je imenovao Madura za svog naslednika.

Čaves je oktobra izabran na novi šestogodišnji predsednički mandat, a njegova partija je na izborima za guvernere i poslanike prethodno pobedila u 20 od 23 savezne države Venecuele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: