"Princ Hari je pijani šakal"

Jedan od vođa avganistanskih pobunjenika nazvao je britanskog princa Harija "besramnim pijanim šakalom" koji ubija nevine Avganistance.

Izvor: Tanjug

Sreda, 02.01.2013.

20:37

Default images

Ministarstvo odbrane Britanije odbacilo je njegove optužbe.

Bivši premijer Avganistana Gulbudin Hekmatjar, koji predvodi jednu od glavnih militantnih frakcija u zemlji, rekao je u intervjuu za "Dejli telegraf" da je 28-godišnji unuk kraljice Elizabete relikvija kolonijalne prošlosti, preneo je Rojters.

"Izgleda da pojedini britanski moćnici još sanjaju o vremenima iz 18. i 19. veka i žele da se prema njihovom ambasadoru ophodi kao prema kralju, a smatraju da njihov princ može da se šeta u uniformi i da lovi ljudska stvorenja i da mogu da igraju satanističku ulogu kakvu su igrali u prošlosti", rekao je Hekmatjar.

Prema njegovim rečima, Britanija nije ništa dobila time što je ušla u "nepravedan, beskoristan i okrutan sukob" kako bi udovoljila svom savezniku Sjedinjenim Američkim Državama.

Hekmatjar je na pitanja koja su mu pismeno dostavljena, odgovorio video porukom, prenela je britanska agencija.

"Britanski princ je došao u Avganistan da ubija nevine Avganistance dok se nalazi u pijanom stanju. On želi da lovi mudžahedine svojim helikopterskim raketama bez ikakvog stida", rekao je bivši premijer Avganistana.

"On, međutim, ne shvata jednostavnu činjenicu da lov na avganistanske lavove i orlove nije tako jednostavan. Šakali ne mogu da love lavove", dodao je on.

Ministarstvo odbrane Britanije odbacilo je njegove ocene.

"Besmislica je da neko smatra da bi bilo koji britanski pilot mogao pijan da upravlja svojom letilicom", rekao je predstavnik ministarstva.
Dejli telegraf je naveo da je Hekmatjar napustio Avganistan sredinom 90-tih godina i da se od tada ne zna gde se on nalazi.

Američki Stejt department je stavio Hekmatjara na listu terorista jer podržava napade koje izvode talibani i pobunjenici Al-Kaide. Hekmatjar je postao heroj za mnoge u Avganistanu dok je predvodio mudžahedine u borbi protiv sovjetske okupacije njegove zemlje 80-tih godina prošlog veka.

Princ Hari je bio angažovan u različitim akcijama od dolaska u Avganistan, a njegov portparol je svojevremeno rekao da "ubijanje talibana nije tema", uz ocenu da je "on vojnik, a da vojnici rade ono što treba da rade".

Princ Hari je, prema pisanju britanske štampe, očajnicki hteo da se što pre uključi u operacije u borbenoj zoni pošto su u javnost dospele fotografije na kojima se nag slikao.

Hari je prvi put bio razmešten u Avganistanu 2008. godine, ali je posle 77 dana povučen iz misije pošto su mediji objavili da se on nalazi na terenu, kao i da talibani nameravaju da ga napadnu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: