Svaki peti poslanik na sudu

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula postupke protiv narodnih izabranika koji u zakonskom roku nisu prijavili imovinu.

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 02.01.2013.

23:12

Default images

Za skrivanje troškova kampanje 39 postupaka, pišu Večernje novosti.

Na adrese više desetina partija i poslanika uoči 1. januara stigle su ”novogodišnje čestitke” Agencije za borbu protiv korupcije. Oni su obavešteni da će se zbog nepoštovanja rokova u prijavljivanju troškova kampanje i dostavljanja imovinskih karti, naći na - sudu.

U parlamentu je čak svaki peti poslanik ili zakasnio da prijavi debljinu svog novčanika, ili uopšte nije predao imovinsku kartu. Protiv 40 poslanika pokrenut je postupak zbog kašnjenja u ispunjavanju ove zakonske obaveze, a Agencija navodi da njih sedmoro - Petar Kuntić, Ljiljana Lučić, Zoran Pralica, Branko Ružić, Mirko Čikiriz, Žika Gojković i Aleksandar Čotrić - uopšte nisu predali podatke o imovini.

Agencija je podnela i 39 prekršajnih prijava protiv partija koje nisu dostavile izveštaje o troškovima majske izborne kampanje iz 23 grada širom Srbije. Kako je objasnila Aleksandra Kostić, iz ovog nezavisnog tela, narednih dana biće podneto još oko 40 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka i protiv ostalih subjekata koji na nivou gradova nisu dostavili ove izveštaje o kampanji.

"Poslanici su imali šest meseci, od kada je konstituisana nova skupština, da dostave imovinske karte. Oni koji to ne učine ni posle naših opomena, biće suočeni sa krivičnim prijavama", navodi Kostićeva.

Aleksandar Čotrić, iz SPO, kaže da će narednih dana dostaviti sve potrebne podatke:

"Pošto sam bio poslanik i u prethodnom sazivu, a moja imovina se tokom protekle godine nije menjala, mislio sam da ne moram ponovo da dostavljam kartu", rekao je Čotrić.

Među partijama koje su se našle na listi onih koje nisu prikazale kako su prikupljale i trošile pare u kampanji su, između ostalih, i Ujedinjeni regioni Srbije, Jedinstvena Srbija, DSS, Nova Srbija, SDPS, Narodna partija...

"Moja partija je na izbore išla u koaliciji sa SPS i PUPS i preko socijalista su išla sva plaćanja. Narednih dana razrešićemo to sa Agencijom, mi nemamo šta da krijemo", kaže, za ”Novosti”, lider JS Dragan Marković Palma.

Prema evidenciji Agencije, od ukupno 136 opština u Srbiji, 12 nije dostavilo podatke o broju izbornih lista, a u preostale 124 opštine ukupno je registrovano 1.229 izbornih lista. Od toga, Agenciji je dostavljeno 619 izveštaja o troškovima izborne kampanje, nije dostavljeno 544 izveštaja, dok je 66 izveštaja tehnički neispravno. U 2013. godini, Agencija će podneti zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka i u slučaju političkih subjekata na lokalnom nivou koji nisu ispunili zakonsku obavezu.

Agencija najavljuje da će u narednom periodu intenzivirati kontrolu prenošenja upravljačkih prava koja funkcioneri poseduju u privrednim društvima, kao i kontrolu tamo gde funkcioneri imaju više od 20 odsto udela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: