40.000 Holanđana u ledenom moru

Oko četrdeset hiljada Holanđana učestvovalo je prvog dana nove godine u tradicionalnom kupanju u Severnom moru, javlja agencija Frans pres.

Izvor: B92, Trojka.rs

Utorak, 01.01.2013.

20:14

Default images

"U Sheveningenu je bilo oko 10.000 kupača, a širom Holandije rekordnih 40.000," rekla je Jiske Barten, jedna od organizatora ovog događaja.

U kupaćim kostimima i narandžastim kapama i rukavicama koje su dobili od organizatora, kupači su se u trku bacili u hladno more tačno u podne, vičući, pevajući i smejući se, a u vodi su proveli, ipak, samo nekoliko sekundi.

To i ne čudi s obzirom na to da je temperatura i mora i vazduha bila 8 stepeni Celzijusovih, a i duvao je vetar.

"Pomalo je ludo, ali to je tradicija: svaki Holanđanin to učini bar jednom u svom životu," rekao je Sander Veltahuizen (29), kojem je ovo 11. godina da se 1. januara kupa u moru.
Kupanje u jezeru kraj Berlina (Foto: Beta/AP)
Običaj novogodišnjeg kupanja nastao je 1960. godine kada se grupa hrabrih ljudi prvi put okupala u ledenom moru, privlačeći svake godine sve više pristalica. Danas je tradicionalno novogodišnje kupanje organizovano na 102 mesta širom Holandije.
Hrabra Nemica (Foto: Beta/AP)
Kupanju u Sheveningenu prisustvovao je i Ok van Batenburg, "jedan od pionira novogodišnjeg kupanja". Međutim, on nije ulazio u vodu.

Ipak, nisu Holanđani bili jedino hrabri na početku ove godine. I Rimljani su se tradicionalno kupali u Tibru, Nemci u jezeru Orankeze kraj Berlina. Mnogi od njih nosili su i zabavne maske na sebi.

U snimku ispod možete pogledati trku u Sheveningenu, kada je oko 10.000 Holanđana uskočilo u Severno more.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: