40.000 hrišćana na susretu u Rimu

Oko 40.000 mladih hrišćana- katolika, pravoslavaca, protestanata, iz gotovo svih država Evrope, učestvovalo je na večeras završenom 35.godišnjem susretu u Rimu.

Izvor: B92

Utorak, 01.01.2013.

22:33

Default images

Pozdravne poruke uputili su carigradski i moskovski patrijarsi, anglikanski provojerarh, generalni sekretar Svetskog saveta crkava, predsednik Evropskog saveta, generalni sekretar UN i drugi, prenosi Verska informativna agencija (VIA).

Za godinu dana susret će biti u Strazburu, u čemu će pomoći sve crkve Francuske i Nemačke, pošto je ovaj grad na granici.

U Rimu su mladi hrišćani uputili apel svetu da se intenzivira saradnja naroda i crkava, sa svoje strane žele da pokrenu „kreativnu energiju“.

Posebno je pozdravljeno nekoliko desetina koptskih hrišćana iz Egipta, koji su pozvani kao gosti. Izražena je solidarnost sa njihovom borbom za opstanak.

Papa Benedikt Šesnaesti pozdravio je učesnike pred bazilikom Svetog Petra, zatražio je da budu „svedoci vere“, da deluju tamo „gde nedostaje svetla“.

Tokom 35 godina, u Rimu je susret održan četiri puta.

Zajednica iz Tezea (Comminaute de Taize), uživa reputaciju kod svih hrišćanskih denominacija, ona je već decenijama simbol međuhrišćanskog susretanja mladih. Pokret je osnovao Rože Šuc – Roger Schutz - (1915 – 2005), poreklom Švajcarac, koga je ubila jedna nervno rastrojena Rumunka.

Od 1998. organizuju se skupovi mladih uvek u drugom gradu, oko Nove godine, u evropskim velikim gradovima. Okupi ih se više desetina hiljada. Učesnika iz Srbije bilo je gotovo na svim susretima, i to pripadnika raznih hrišćanskih denominacija, navodi VIA.

Centar Zajednice, Teze, nalazi se u francuskom departmanu Sona i Loar, u Burgundiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: