Umrla Indijka silovana u autobusu

Mlada Indijka koja je silovana u autobusu u Nju Delhiju preminula je u bolnici, a indijske vlasti pozvale su na smirenost. Silovateljima preti smrtna kazna.

Izvor: Beta

Subota, 29.12.2012.

09:37

Default images

Indijci su u znak protesta izašli na ulice prestonice. Indijka stara 23 godine, koju su šestorica muškaraca silovala i pretukla u autobusu u pokretu, umrla je u bolnici Maunt Elizabet, gde je poslednja dva dana lečena zbog teških povreda unutrašnjih organa.

"Uprkos naporima osmočlanog tima specijalista bolnice Maunt Elizabet da joj stabilizujuju stanje, ono se protekla dva dana neprekidno pogoršavalo", saopštila je uprava bolnice i navela da je devojka imala teške povrede, uključujući povrede mozga.

Policija je uhapsila šest muškaraca zbog sumnje da su 16. decembra silovali studentkinju u autobusu u pokretu. Napadači su nju i njenog prijatelja prebili čeličnim šipkama, dok su satima vozili autobus gradskim ulicama, čak i pored policijskih punktova. Na kraju su ih svukli i ostavili ih na putu.

Portparol policije Nju Delhija Radžan Bagat kazao je da će se silovatelji, ako budu proglašeni krivim, suočiti sa smrtnom kaznom, u slučaju zbog kojeg su Indijci na protestima širom zemlje zatražili zaštitu žena od seksualnog nasilja i strožije kažne za silovatelje.
(Foto: Beta, AP)
Taj događaj izazvao je masovne proteste u Nju Delhiju i drugim indijskim gradovima na kojima je od vlade traženo da stane na kraj svakodnevnom maltretiranju žena.

Demonstranti su tražili i smrtnu kaznu ili kastraciju za silovatelje, koji po zakonu mogu da budu osuđeni na doživotnu robiju.

U jutrošnjem saopštenju, šef policije Nju Delhija Neradž Kumar pozvao je na smirenost, pošto je stanovništvo počelo da se okuplja nakon vesti o smrti silovane Indijke. Policija je zabranila pristup gradskoj četvrti u kojoj se nalaze sedište vlade i predsedništvo.
(Foto: Beta, AP)
Indijski premijer Manmohan Sing kazao je da shvata bes sunarodnika i poručio je da vlada razmatra kazne za zločine kakvo je silovanje "kako bi povećala bezbednost žena", prenose svetske agencije.

Šef lokalne vlade Šila Dikšit takođe je pozvao na mir i poručio da će "veoma brzo biti donete čvrste odluke" kako bi se zaštitile žene u tom gradu.

Policija je poručila da će tolerisati mirne proteste samo u određenim četvrtima. Stotine policajaca nalaze se na ulicama Nju Delhija kako bi sprečile eventualne nemire.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: