Berluskoni: Monti kuje tajni plan

Berluskoni tvrdi da odlazeći premijer Mario Monti kuje plan sa levičarskom strujom u svojoj centrističkoj alijansi u nameri da pobedi na izborima u februaru.

Izvor: Tanjug

Subota, 29.12.2012.

20:51

Default images

Lideri te koalicije negiraju da postoji bilo kakav tajni dogovor.

Monti, koji je prošle godine, kada je Italija očajnički pokušavala da izbegne finansijsku krizu, zamenio Berluskonija na mestu premijera, rekao je juče da želi da ujedini široku koaliciju različitih frakcija, oko agende o reformi koja bi ublažila ekonomske nedaće u zemlji.

Monti je danas okončao nedelje spekulacija u javnosti, izjavom da će predvoditi koaliciju partija centra koje podržavaju njegov evropski i reformski program na parlamentarnim izborima u Italiji krajem februara i dodao da je voljan da "bude imenovan za lidera koalicije".

U obraćanju na Centralnoj železničkoj stanici u Milanu, Berluskoni je rekao da Monti želi da pomogne levici da obezbedi pobedu, kako bi mogao da nastavi plan mera štednje, preneo je Rojters.

"Ovo grupisanje ima za cilj da favorizuje levicu - kao što i usaglašavanje sa levičarskim programom koji slave, vodi u tom pravcu", ocenio je Berluskoni koji je prethodno na kanalu "Vista TV" za Montija rekao da je "rezervni točak" Demokratske partije (PD).

Berluskoni, 76-godišnji milijarder, koji je u Milano doputovao vozom iz Rima sa svojom 27-godišnjom partnerkom Frančeskom Paskale, rekao je i da ne veruje da će Italijani "pasti u zamku" čiji je cilj, kako je ocenio, krađa glasova od desnog centra.

S druge strane, Pjer Ferdinando Kazini, lider najstarije i najveće stranke centra Unije demohrišćana (UDC), koja sarađuje s Montijem, negirao je optužbe.

"Naša inicijativa nije nastala uz podršku PD-a. Ona nije započela uz predodređenu alijansu", rekao je Kazini na konferenciji za novinare.

Monti je nedavno odbio ponudu Silvija Berluskonija da bude kandidat koalicije desnog centra na februarskim opštim izborima.

On je pre nedelju dana podneo ostavku na mesto premijera, mada je planirao da bude na čelu italijanske vlade do aprila 2013. godine, u nadi da će imati vremena da "spase Italiju od finansijske propasti".

Međutim, kada je Narod slobode, partija bivšeg premijera Berluskonija, povukla svoju podršku, Montiju (69) nije ostalo ništa drugo nego da podnese ostavku, pošto je njegova tehnokratska vlada izgubila podršku u parlamentu.

Pošto je zamenio Berluskonija u novembru 2011. godine, Monti je bio šef tehnokratskog vladinog kabineta zadužen da spasi Italiju od bankrota.

U zaslugu mu se pripisuje sređivanje javnih finansija i obnavljanje poverenja na tržištu, ali je nezaposlenost, od njegovog dolaska na čelo vlade, dostigla rekordnu stopu i nacionalna ekonomija ostala u recesiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: