Pilot kriv za avionsku nesreću?

Četiri osobe poginule su kada je avion prilikom sletanja izleteo s piste i zapalio se na aerodromu kod Moskve. Najverovatiji uzrok nesreće je greška pilota.

Izvor: B92

Subota, 29.12.2012.

14:13

Default images

Ipak, istražuju se i ostale moguće verzije nesreće.

Avion ruske niskobudžetne kompanije "Red vings", koji je leteo iz češkog grada Pardubice za Moskvu, je prilikom sletanja izleteo s piste, probio zaštitnu ogradu i završio na autoputu Kijesko šose (kijevski autoput), gde se zapalio i slomio na tri dela.

U izveštaju Interfaksa se navodi da je avion "tupoljev 204" snažno udario o put prilikom sletanja. Letelica je, prema tvrdnjama očevidaca, dva puta pokušala da sleti, pošto je na aerodormu Vnukovo u to doba duvao snažan vetar.
Foto: Beta, AP
Raša tudej navodi, pozivajući se na saopštenje Ministarstva za vanredne situacije, da su poginule četiri osobe - pilot, kopilot, inženjer leta i stjuardesa. Dve osobe su pronađene mrtve na mestu nesreće, dok je 27-godišnja stjuardesa preminula na putu do bolnice. Još nije poznato kako je stradala četvrta osoba.

Najmanje četiri osobe prebačene su sa teškim povredama glave u moskovsku bolnicu. Oni se nalaze u kritičnom stanju, javljaju ruski mediji.

Na mestu nesreće pronađene su dve crne kutije, saopštio je Istražni komitet. "Pronašli smo obe crne kutije. Naši istražitelji ih sada pregledaju, a potom će ih proslediti stručnjacima za dekodiranje", rekao je portparol Istražnog komiteta Vladimir Markin.
Foto: Beta, AP
On je dodao i da je, prema preliminarnim rezultatima istrage, do nesreće najverovatije došlo usled greške pilota.

Niskobudžetna aviokompanija "Red vings" nalazi se u vlasništvu ruskog tajkuna Aleksandra Lebedeva. On je na svom Tviter profilu izrazio saučešće porodicama poginulih i obećao "materijalnu i svu drugu pomoć" žrtvama i porodicama poginulih.

Uprava aerodroma je saopštila da su u avionu bili samo članovi posade. Avion se vraćao iz Češke prazan, odnosno samo sa posadom, pošto je prevezao ruske turiste na proslavu Nove godine.

"U avionu su bili samo članovi posade. Među njima nije bilo čeških državljana. Pre uzletanja provereni su svi sistemi i rečeno nam je da su radili normalno", saopšteno je iz Uprave aerodroma Vnukovo, prenosi sajt Gazeta.ru. Ruski predsednik i premijer - Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev - obavešteni su o ovoj nesreći. Medvedev je, kako javljaju mediji, naložio da se oformi specijalna komisija koja će istražiti uzroke nesreće.

Očevici su ubrzo nakon nesreće rekli da se dim iz srušenog aviona vidi iz daljine. "Prednji deo aviona zauzeo je polovinu autoputa, a desno krilo aviona i dalje gori", rekao je jedan vozač agenciji Interfaks.

"Video sam jednu ženu čije je lice bilo prekriveno krvlju. Bila je to stjurdesa. Rekla je da je avion promašio pistu, kao i da u njemu nije bilo putnika. Takođe, kazala je i da su nesreću preživeli pilot i još jedna stjuardesa", izjavila je Alija Kučina.

Ona je dodala da je Hitna pomoć brzo stigla, ali da nije mogla da se probije do mesta nesreće zbog velikog broja vozila koja su zakrčila put.
Foto: Beta, AP
"Pružili su povređenoj stjuardesi prvu pomoć i zatim nazvali njenu majku da joj jave da je u redu. Čak su našli i vozilo da je odveze do bolnice", ispričala je ona za Raša tudej.

Na mestu nesreće se i dalje nalaze ekipe Hitne pomoći, vatrogasci i istražitelji, a tzv. "kijevski put" je zatvoren.

Aerodrom Vnukovo je bio zatvoren nekoliko sati da bi oko 19 časova po moskovskom vremenu ponovo bio otvoren. Letovi su do tada bili preusmeravani na dva druga međunarodna aerodroma - Šeremećevo i Domodedeov.

Avion "Red vingsa", koji inače ima kapacitet da primi 210 putnika, bio je star četiri godine. Rosavijacija nedavno je upozorila da model "TU240" ima problem sa kočnicama. Sličan slučaj izletanja sa piste tog modela aviona desio se 21. decembra na aerodromu Tolmačevo, ali tada niko nije poginuo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: