Cerić poziva Bošnjake na buđenje

Bivši reis-ul-ulema u BiH Mustafa Cerić poručio da Bošnjaci moraju biti nedvosmisleni u zahtevu da imaju sve što imaju i druge nacije na Balkanu i u Evropi.

Izvor: Tanjug

Subota, 29.12.2012.

20:35

Default images

"Danas i ovde želimo da nas celi svet čuje, a naši susedi bez predrasuda razumeju. Mi Bošnjaci smo nacija koja ima obavezu na samopoštovnaje i pravo poštovanja drugih nacija koje drže do svoje časti i drugih naroda koji su predani jednakosti slobode i bratstva", kazao je Cerić u obraćanju nakon izbora za prvog predsednika Svetskog bošnjačkog kongresa.

Bivši reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH je kazao da je Bosna "svačija, i ovih i onih, pa tako ni BiH zastava ni himna ni nacionalni ponos nisu ničiji, odnosno sve to može biti i ovih i onih".

Cerić smatra da niko nema pravo da Bošnjake zaustavlja na putu njihove nacionalne samobitnosti i državne suverenosti, prenela je turska agencija Anadolija.

"To se neće i ne sme više nikad dogoditi nikome i nigde, pogotovo ne Bošnjacima", kazao je Cerić, dodavši da bošnjačko pitanje na Balkanu nije versko, već nacionalno, i pozvao Bošnjake na buđenje.

"Bošnjaci moraju imati organizovanu, odgovornu i snažnu državnu liniju odbrane, jaku, slobodnu i samosvesnu nacionalnu liniju odbrane i neprobojnu duhovnu liniju odbrane. Ne da bi samo sebe odbranili, već i da bi spasili zločince od njihovog zla", poručio je Cerić.

Istakavši da Bošnjaci moraju biti nedvosmisleni u zahtevu da imaju sve što imaju i druge nacije na Balkanu i u Evropi, Cerić je rekao da, umesto lažne priče da nema BiH bez ovih ili onih, Bošnjaci moraju shvatiti da nema BiH bez Bošnjaka niti Bošnjaka bez BiH. "Bošnjaci se moraju prihvatiti zadatka da samo kao nacija mogu nešto ostvariti. Od danas, mi Bošnjaci, hoćemo da pokažemo svoju odanost naciji čuvajući kroz to svoju veru. Ovo je naša zemlja, mi smo Bošnjaci, govorimo svoj jezik i ne bojimo se nikoga osim Boga", kazao je Cerić.

Na današnjoj izbornoj skupštini SBK u Sarajevu imenovana su i tri potpredsednika - Haris Hromić, Mirza Šabić i Mevlid Serdarević.

Za predsednika Izvršnog veća izabran je Mirsad Čaušević, a imenovano je i 30 članova Senata SBK-a, među kojima su Muamer Zukorlić, Muhamed Filipović, Ejup Ganić, Dževad Jahić, javila je Fena.

Za nacionalnu zastavu svih Bošnjaka sveta izabrana je bela zastava s ljiljanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: