Incko: Verujem u napredak BiH

U 2013. godini moguć je stvarni napredak Bosne i Hercegovine, uveren je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Izvor: Tanjug

Petak, 28.12.2012.

20:30

Default images

"Kada je počela, 2012. je bila godina nade i novih prilika za BiH. I, zaista, bio je postignut bitan napredak. Usvojeni su zakoni od značaja za vašu evropsku budućnost, usvojeni su budžeti i napravljeni veliki planovi. Međutim, nažalost, bojim se da će brojni građani BiH gledati na 2012. s nezadovoljstvom barem kad je reč o politici", rekao je Incko u svojoj novogodišnjoj pruci.

U najvećem delu, godina koja je iza nas, smatra on, bila je godina propuštenih prilika, što je usporilo BiH na putu ka prosperitetu, sigurnosti i punoj integraciji u evroatlantske strukture.

"Što se tiče 2013, ja biram optimizam. Regija je krenula napred. Hrvatska će se 2013. pridružiti EU. Crna Gora je započela pregovore za članstvo u EU, a Srbija je dobila status kandidata. U 2013. BiH i dalje ima priliku da napreduje u istom smeru kao i njeni susedi. Međunarodna zajednica će učiniti sve što je u njenoj moći da vam pomogne da iskoristite prilike koje se nude. Naprimer, osim prilike za približavanje EU, imate i stalno otvorenu ponudu od NATO-a. Nema pravog razloga da se sada ne krene napred", poručio je Incko.

On se nada da će lideri BiH biti dovoljno mudri i konačno staviti tačku na blokadu u Mostaru te napominje da je njegova kancelarija ove godine bila direktno uključena u zajedničke napore na ukidanju administrativne paralize u tom gradu i da će nastaviti da radi sa svim stranama kako bi se to i postiglo.

Stranke, prema njegovim rečima, moraju postići dogovor o pravedenom kompromisu od koga će korsti imati svi stavnici, kazao je Incko.

On je ukazao da lideri u Federaciji treba da prekinu sa svađama I da se fokusiraju na ekonomska pitanja I borbu protiv kriminala I korucpije, između ostalih prioriteta.

U Republici Srpskoj, iako je entitet u suštini dobro funkcionirao, neki političari iz Banjaluke treba da prestanu da troše vreme na antidržavne institucije koje samo odvlače pažnju s daleko značajnijih potreba, kao što su nova rdna mesta.

Kada stranke u 2013. počnu sprovoditi dogovore postignute u novim partnerskim odnosima, moraće sačuvati reforme koje su već postignute i ispoštovati međunarodne obaveze.

"Jasno je da se u 2013. mora uraditi puno posla. Taj posao je moguće uspešno završiti samo ukoliko se stranke fokusiraju na rešavanje problema s kojima se građani suočavaju. Smatram da se u narednoj godini može postići stvarni napredak. Međunarodna zajednica je opredijeljena da pomogne četiri miliona građana ove zemlje da iskoriste zaslužene prednosti i prilike koje im se nude. Građani ne žele još više retorike i još više blokada. Oni žele konstruktivnu politiku i praktična rešenja. Mislim da uprkos razočarenjima iz 2012. godine, politički lideri to mogu postići u 2013", poručio je visoki predstavnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: