Mrkić: BiH zauzima posebno mesto

Ivan Mrkić kaže da BiH kao zemlja s kojom Srbija ima tradicionalne, istorijske i kulturne veze, zauzima posebno mesto među prioritetima Srbije.

Izvor: B92

Petak, 28.12.2012.

19:09

Default images

“U nama imate iskrenog prijatelja, koji vas podržava i koji želi da dalje produbljuje prijateljske odnose s vama”, rekao je šef srpske diplomatije u intervjuu sarajevskom “Dnevnom avazu” tokom jučerašnje prve zvanične posete Sarajevu.

On je kategorički odbio stav da je njegova poseta Sarajevu "kompenzacija" dolaska predsednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Ivice Dačića u Banjaluku pre dva dana.

“To su me počeli pitati i u Beogradu. Sve je ispalo slučajno. S Lagumdžijom sam ovu posetu davno dogovorio. Ne znam kad je Nikolić dogovorio svoju posetu Banjaluci…”, rekao je Mrkić.

Šef diplomatije Srbije je ocenio da su odnosi Srbije i BiH generalno dobri i prijateljski, sa znatnim mogućnostima za njihovo dalje unapređenje.

Mrkić je ponovio da Srbija ne podstiče odvajanje Republike Srpske od BiH niti joj, kako je rekao, pada na pamet jedan takav razvoj, jer “znamo šta bi on značio”.

Govoreći o investicijama Srbije u BiH, Mrkić je istakao interes Srbije za gradnju auto-puta do Sarajeva, a za obe zemlje bi, kako je rekao, bilo dobro i modernizovanje pruge Šabac - Zvornik - Tuzla.

“Mogućnosti za daljnju saradnju postoje i u oblastima energetike, automobilske i namenske industrije, opreme za elektroprivredu, prerade voća i povrća, mesa i mleka, kao i u oblasti turizma”, rekao je Mrkić.

Kada je reč o borbi protiv organizovanog kriminala, šef srpske diplomatije je ocenio da je saradnja bezbednosnih službi i policija država u regionu kontinuirana, što je od izuzetnog značaja, imajući u vidu opasnosti koje od toga prete.

“Izdvojio bih i neophodnost saradnje u borbi protiv lažnih azilanata, s kojima se susreću pojedine države regiona, uključujući i Srbiju. Ovo pitanje zauzima važno mesto u našim razgovorima, jer preti da ugrozi mogućnost slobodnog putovanja naših građana u zemlje EU”, poručio je Mrkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: