Skupština Vojvodina usvojila budžet

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su budžet Vojvodine za 2013. godinu, koji iznosi 80,75 milijardi dinara.

Izvor: Beta

Petak, 28.12.2012.

12:17

Default images

Budžet predviđa ukupna sredstva od 73,75 milijardi dinara, odnosno 80,75 milijardi dinara koje uključuju predviđeno zaduživanje tokom naredne godine. Kako se navodi u budžetu, iznos od 7,8 milijardi dinara Pokrajina će prihodovati od zaduživanja i prodaje nefinansijske imovine.

Na prihodnoj strani predviđen je kapitalni transfer iz budžeta Srbije u iznosu od 12 milijardi dinara namenjenih izgradnji poluautoputa Novi Sad-Ruma.

Oko 29 milijardi čine transferna sredstva iz Republike namenjena platama zaposlenih u obrazovanju, dok 9,5 milijardi čine transferi lokalnim samoupravama.

Najveći izdaci pokrajinskog budžeta za narednu godinu planirani su za kapitalna ulaganja i to u iznosu od 16 milijardi dinara, dok je sedam milijardi namenjeno za nabavku finansijske imovine radi prenosa imovine i obaveza Razvojne banke Vojvodine.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da se donošenjem pokrajinskog budžeta za iduću godinu, u iznosu većem od 80 milijardi dinara, neće odustati od tužbe koju je pokrajina uputila Ustavnom sudu Srbije povodom Zakona o budžetskom sistemu.

Pajtić je novinarima u Skupštini Vojvodine rekao da tužba Ustavnom sudu, koja je upućena povodom ocene ustavnosti Zakona o budžetskom sistemu, ostaje, jer je protivustavan onaj deo tog zakona koji govori o okviru za finansiranje pokrajine.

Novi vojvodjanski budžet je razvojni, jer je “većina onih sredstava kojima pokrajina zaista raspolaže, a koja nisu transferna, usmerena na investiranje u privredu, u zapošljavanje, u nastavak kapitalnih ulaganja i velike kapitalne projekte”, medju kojima je put Novi Sad-Ruma s tunelom kroz Frušku goru, rekao je Pajtić u Skupštini Vojvodine.

Budžet je koncipiran kao razvojni i zbog toga što su ostvarene i znatne uštede, od oko 160 miliona dinara zahvaljujući smanjivanju pokrajinske administracije za više od deset odsto čime je, kako je objasnio Pajtić, ispunjeno obećanje da povećanje nadležnosti pokrajine neće sobom nositi nova zapošljavanja i povećanje administracije.

Pajtić je, u izjavi novinarima, izrazio ocekivanje da će ovaj pokrajinski budžet biti poslednji “koji je bio posledica političkih razgovora, dogovora, pregovora” i koji je sobom nosio “toliko trauma i tenzija”.

On očekuje da će sledeći budžet, ili rebalans, biti koncipiran na osnovu novog Zakona o finansiranju pokrajine i naglasio da će pokrajina tražiti da, po uzoru na evropska iskustva, bude decentralizovana poreska uprava, odnosno da “pokrajina ubira onoliko sredstava kolika je ustavna garancija za finansiranje nadležnosti pokrajine”.

To je najbolje rešenje “da ne bismo imali stalnu krizu” kad je reč o finansiranju pokrajine i da ne bi stalno izgledalo “kao da neko daje donaciju gradjanima Vojvodine i da im poklanja nešto što nisu zaradili”, a što im je garantovano Ustavom i što su zaradili, ukazao je Pajtić.

On je naglasio i da novi zakon treba da donese “održivo rešenje, mehanizam koji će nositi sigurnost, stabilnost, izbaciti politikanstvo i svaku priču sukoba na nivou pokrajina - republika, jer to nikom ne treba”.

Pajtić je istakao da je pokrajina otvorena za saradnju i da želi saradnju i sa republičkim institucijama i sa lokalnim samoupravama, nezavisno od toga kojim strankama pripadaju, napominjući da su, na žalost, opet “iznevereni neki dogovori”, jer su podneti amandmani na Zakon o Razvojnom fondu Vojvodine, koji nisu prethodno dogovoreni.

Ti amandmani podneti su “preko pojedinačnih poslanika u Skupštini Srbije”, što je učinjeno mimo dogovora i “na loš način govori o namerama onih koji to čine”, rekao je Pajtić napominjući da pokrajinska administracija ne izneverava ono što bude dogovoreno o rešavanju bilo kog problema.

On je ocenio da finansiranje Vojvodine mora biti tako ustrojeno “da ne bude dogovoreno jedno, a već uveče iznevereno sve što je dogovoreno” i poručio da “taj prevarantski mentalitet u srpskoj politici” ne sme da bude dominantan.

Očekuje se da će, uprkos neizvesnosti uoči 13. sednice pokrajinskog parlamenta, podršku budžetu dati svi članovi vladajuće koalicije, uključujući i Savez vojvođanskih Mađara, koji je imao neke primedbe na predlog tog budžeta. Liga socijaldemokrata Vojvodine najavila je, posle sednice svog predsedništva, da će dati podršku budžetu Vojvodine, ali će dati primedbe na kredit od 12 milijardi dinara koji bi od kineske "Eksin banke" trebalo da bude obezbeđen za finansiranje izgradnje poluautoputa između Novog Sada i Rume.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: