Kosovo (ne)treba da formira vojsku

Formiranje vojske Kosova dugotrajan je proces, kaže Agim Čeku, kosovski ministar odbrane. Rada Trajković upozorava da bi to mogao biti faktor destabilizacije.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 27.12.2012.

12:19

Default images

Prema rečima Čekua, formiranje vojske Kosova, pre svega, zavisiće od odluke međunarodne zajednice da li je Kosovo spremno za formiranje profesionalne vojske.

Taj proces, pretapanja kosovskih bezbednosnih snaga u vojne snage za kosovskog ministra odbrane nije novost, već proces koji je započeo povlačenjem Srbije sa Kosova. Kosovo će sredinom sledeće godine u saradnji sa međunarodnom partnerima razmatrati mogućnost stvaranja profesionalne vojske, koja bi prema rečima Čekua postala i članica NATO-a

Za kosovske Srbe namera za formiranja vojske Kosova donosi nesigurnost i destabilizaciju. Srbi , ako bi kosovska vojska bila formirana, bili spremni da napuste Kosovo, kaže poslanica u kosovskom parlamentu Rada Trajković.

"Vojska koja će biti sa albanskom komandom je faktor destabilizacije Srba na prostoru Kosova i Metohije, s obzirom na činjenicu da će to biti albanska vojska sa beznačajnim učešćem ostalih naroda. Formiranje takve vojske na području koje je bilo obuhvaćeno međuetničkim sukobima biće doživljeno kao opasnost", rekla je ona.

Trajkovićeva je zato, u saopštenju, apelovala da projekat demilitarizacije Kosova bude realnost, sa garancijama Vojske Srbije i zemalja regiona - Crne Gore, Albanije i Makedonije uz prisustvo NATO snaga na Kosovu.

Prema njenim rečima, razlozi za zabrinutost počivaju i na činjenici da Kosovska policija, kao snaga bezbednosti, nikada ne funkcioniše po normativnim aktima.

"Dosadašnje iskustvo ukazuje da ona funkcioniše po etničkom pricipu, sa paralelnom albanskom komandom unutar komandnog lanca te institucije, i koja radi na destabilizaciji Srba na ovom prostoru", kazala je ona i podsetila na neopravdana hapšenja Srba, neotkrivanje počinilaca zločina nad Srbima, maltretiranja građana srpske nacionalnosti.

Čeku kaže da nakon ukidanja nadgledane nezavisnosti, Kosovo nema prepreka za formiranje vojnih snaga, ali da neće donositi odluke bez konsultacija sa, kako je rekao, prijateljima Kosova. On dodaje da nema razloga vojsku Kosova posmatrati kao opasnost.

I šef kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Aleksandar Vulin smatra da je najava formiranja vojske Kosova provokacija i pozvao je međunarodnu zajednicu da spreči ovakve pokušaje kosovskih institucija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: