OVPMB preti, Dačić odgovara

Članovi rasformirane OVPMB zapretili premijeru Ivici Dačiću oružanim sukobom ako Vlada pokuša da sruši spomenik OVPMB u Preševu. Dačić: Država jača od pretnji.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 26.12.2012.

13:28

Default images

Na sajtu Preševa jone (http://www.preshevajone.com/) pripadnici OVPMB su naveli da će "vrlo lako ponovo obući čizme i uniforme i uzeti oružje u ruke".

Reagujući na najave premijera Dačića da će Srbija silom ukloniti spomenik ako to vlasti u Preševu ne učine, bivši komandant OVPMP Ljuljzim Ibiši kaže da su spremni da se tome suprotstave ako je potrebno i oružjem.

"Mi kao bivši pripadnici i komandanti OVPMB zbog evropskih integrativnih procesa smo dali prioritet dijalogu i nastojanjima da probleme rešavamo kroz razgovore, uz nadu da će se zaustaviti represija Srbije prema etničkim Albancima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi. Međutim, zbog stalnih provokacija žandarmerije i zbog pretećih izjava Dačića ispada da Beograd ne interesuje ni dijalog niti stabilnost u regionu", kazao je Ibiši.

S druge strane, bivši komandant OVPMB Šefket Hasani, poznat pod nadimkom "Poeti" (Pesnik), rekao je da će se, ukoliko dirne u spomenik OVPMB u Preševu, Dačić susresti sa 500 spremnih vojnika sa Zapada.

"Prednost u ovom trenutku treba dati razgovorima. U slučaju da bude srušen spomenik bivšim pripadnicima OVPMB, onda treba računati da će 500 vojnika (Albanaca) sa Zapada na to reagovati. Bolje je da se danas sretnemo za pregovaračkim stolom, a ne sutra u šumi," kaže Hasani.

"Mi smo spremni da se tome suprotstavimo, ako je potrebno i oružjem. Mi kao bivši pripadnici i komandanti OVPMB zbog evropskih integrativnih procesa dali smo prioritet dijalogu i nastojanjima da probleme rešavamo kroz razgovore, uz nadu da će se zaustaviti represija Srbije prema etničkim Albancima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi. Međutim, zbog stalnih provokacija žandarmerije i zbog pretećih izjava Dačića ispada da Beograd ne interesuje ni dijalog niti stabilnost u regionu", rekao je Ljuljzim Ibiši.

Oglasio se i predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa. U izjavi za B92 kaže da će Albanci, ukoliko dođe do rušenja spomenika, taj čin moći samo da posmatraju.

"Gospodin Dačić je svemoćan i može da radi šta god hoće u Srbiji. Pre svega još pre može da radi šta hoće u Preševskoj dolini, pogotovo nad nevinim Albancima, Albancima koji nemaju neku posebnu zaštitu ove države. Mi nećemo odgovoriti nasiljem na nasilje, i nećemo odgovoriti rušenjem nečega što je izgrađeno sa nepristojnim pristupima prema gospodinu Dačiću ili organima MUP-a," rekao je Mustafa.

Na spornom spomeniku piše da su ga podigli veterani Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca. Na njemu je 27 imena pripadnika OVPMB koji su poginuli u vreme oružanih sukoba sa jugoslovenskim snagama na jugu Srbije.

Dačić: Spomenik mora biti uklonjen

(Tanjug)
Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da će, ukoliko vlasti u Bujanovcu i Preševu sami ne uklone spomenik pripadnicima takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPMB) u centru Preševu, država to učiniti silom.

"U Srbiji postoji pravna država. Ukoliko taj spomenik nije postavljen u skladu sa našim zakonima i propisima, on će biti uklonjen", kazao je Dačić na konferenciji za novinare.

On je novinarima u Banjaluci rekao da je o ovom spomeniku obaveštena međunaordna zajednica i da je to otvorena provokacija "jer time želi da se pokaže da Srbija ne kontroliše deo svoje teritorije.

"To apsolutno nije moguće i može da preti ko god hoće, država je jača od svake pretnje i očekujemo da to pitanje bude narednih nedelja rešeno. Moglo je da bude rešeno za jedan dan, ali smo iskazali dobru volju da ne dolivamo ulje na vatru. Ali, ako neće milom onda ćemo silom", poručio je Dačić.

On je naglasio da ukoliko spomenik nije postavljen u skladu sa zakonima Republike Srbije mora biti ukonjen.

"Pozvao sam i opet pozivam vlasti Bujanovca i Preševa da vode računa o tome i sami uklone spomenik kako ne bi bili izazvani međunacionalni konfilikti. Ukoliko se to ne desi država će to učiniti", ponovio je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

180 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: