SNS na 41%, Vučić najpopularniji

2012. godina potpuno je izmenila političku sliku Srbije - B92 donosi ekskluzivno istraživanje o rejtingu s kojim stranke završavaju ovu godinu.

Izvor: B92

Sreda, 26.12.2012.

18:00

Default images

U ovoj godini smo glasali i promenili vlast gotovo na svim nivoima, a na njenom kraju B92 i Ipsos Stratedžik marketing pitali su 1005 građana Srbije o rejtingu stranaka i političara. I dobili veoma zanimljive rezultate - dijametralno suprotne od onih s početka godine.

Među partijama u Srbiji po podršci se sada izdvojila samo jedna - SNS je došla do 41,3 posto podrške, što je 11 i po posto više nego pre jedne godine.

Stožerna stranka vladajuće koalicije ubrala je plodove pre svega privođenja Miroslava Miškovića i ostalih antikorupcijskih slučajeva.

I dalje ih prate demokrate, ali su sada prilično daleko - na svega 16,1 posto, za čak 7 i po posto manje podrške nego pre godinu.
Treći su socijalisti sa 14,9 posto - i to sami, bez Dragana Markovića Palme i penzionera. S njima u društvu, čak i preskaču demokrate.

DSS je za 365 dana izgubio pola posto i sada Koštuničinu stranku podržava 7,8 odsto građana.

Ove četiri stranke jedine bi prešle cenzus ako bi se danas održali izbori.
"Drugi ešalon" stranaka koje su blizu cenzusa predvode oni koji su na majskim izborima ostali ispod njega - SRS sa 4,4 posto podrške.

LDP je ušao u skupštinu, ali je danas ispod cenzusa - podržava ga 4,1 posto građana. Veoma je zanimljivo da je i najmanji član vladajuće koalicije - URS - ispod cenzusa sa 2,5 odsto.

Više od 2 posto imaju još samo Dveri i to 2,1.
A koliko su se rejtinzi zapravo promenili u ovoj godini velikih promena možda se najbolje vidi iz odgovora na pitanje koliko nas pozitivno misli o pojedinim strankama.
Pre godinu dana, o naprednjacima je pozitivno mislilo 21 posto građana. Danas čak 34 posto pozitivno ocenjuje naprednjake.
Promena je još veća kod njihovih koalicionih partnera - o socijalistima je u decembru 2011. pozitivno mislilo 11 posto, a danas dvaput više - 21 posto građana.
Demokrate su, s druge strane, išle u suprotnom smeru - sa 18 posto pozitivnih utisaka građana, pali su na 15 posto, po čemu su treća stranka na listi.
Godina za nama nije promenila samo ono što mislimo o strankama - još je više promenila i naše stavove o političarima. Prvi put posle mnogo vremena, imamo čak trojicu političara o kojima više građana misli pozitivno nego negativno.
Bez konkurencije najviše građana ceni lidera naprednjaka i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića. Pre svega zbog njegove borbe protiv korupcije i hapšenja, došao je do trenutka kada o njemu pozitivno misli 48 posto građana.

Poslednji put ovakvu podršku imao je Boris Tadić u julu 2004. godine - 51,3 posto. Nepovoljno o Vučiću misli 24 posto građana.

Kolika je promena stava o Vučiću najjasnije je iz podatka da je pre godinu dana o njemu pozitivno mislilo svega 17 posto građana.
Za Vučićem sledi predsednik vlade Ivica Dačić - o njemu pozitivno misli 37 posto građana, a negativno 25 posto. Dačić je broj pozitivnih utisaka povećao za 14 posto - krenuo je od 23 posto u decembru prošle godine.
Krug onih o kojima građani misle više pozitivno nego negativno zatvara predsednik Tomislav Nikolić - u plusu je kod 36, a u minusu kod 31 posto građana. Njegova promena nije velika, ali je ipak ima - pre jedne godine pozitivno ga je ocenjivalo 25 posto građana.
Potpuno je drugačija situacija sa liderom najveće opozicione stranke - o Draganu Đilasu znatno više ljudi ima negativno mišljenje, čak 45 odsto. Pozitivno ga ocenjuje 19 posto građana i što je veoma interesantno, to je još manje nego pre godinu dana, kada je o njemu pozitivno mislilo 22 posto građana Srbije.

2012. godina donela je korenite promene na političkoj sceni Srbije. I ovo nije kraj istraživanja na B92, koja će to i da pokažu - u vestima u nedelju sumiraćemo i ostale utiske o 2012. godini, a u ponedeljak otkrivamo šta su nam najveća očekivanja od nove 2013. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

326 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: