Nikolić: Želim sa svima razgovore

Tomislav Nikolić kaže da je raspoložen za razgovore sa Ivom Josipovićem, Atifetom Jahjagom i Bakirom Izetbegovićem, ali da ne može da kuca od vrata do vrata.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 26.12.2012.

16:27

Default images

Nikolić kaže da to nije praksa nigde u svetu.

Nikolić je, posle sastanka Saveta za saradnju Srbije i RS, istakao da je BiH država članica UN, da ima Sarajevo za glavni grad, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i da on poštuje sve te činjenice.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, Nikolić je istakao da je spreman i za saradnju sa vlastima u Sarajevu i političkim predstavnicima Bošnjaka, ali da je za to potrebna obostrana volja.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto je odlučio da poseti Banjaluku pre Sarajeva, Nikolić je istakao da on popularnost u Srbiji ne mora da stiče tako što će izazivati netrpeljivost prema nekoj drugoj državi.

Član predsedništva BiH Bakir Izetbegovć, kako je istakao, nema razloga za to da o njemu govori ili misli loše, jer je saradnja Srbije i RS u potpunosti u skladu sa Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama, koji je proistekao iz Dejtonskog sporazuma, a čiji je Srbija garant.

"Ja nikada ništa loše nisam rekao ni o BiH pa ni o gospodinu Izetbegoviću, jer onaj koga je narod izabere zaslužuje da taj narod vodi", rekao je Nikolić.

Predsednici Srbije i Republike Srpske Tomislav Nikolić i Miorad Dodik izrazii su danas uverenje da će saradnja Beograda i Banjaluke, u skladu sa Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama, u budućnosti biti bolja, kao i da će se zajednički projekti realizovati intenziviranom dinamikom.

Predsednik Nikolić je, posle sednice Saveta za saradnju Srbije i RS, izjavio da se nada iskrenijoj i stabilnijoj saradnji Srbije i RS, budući da je danas konstatovano da ima pitanja od obostranog interesa koja u prethodnom periodu nisu realizovana na najbolji način.

"Srbija nema autocenzuru u saradnji sa bilo kim posebno ne sa RS", istakao je Nikolić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Dodikom i premijerima Ivicom Dačićem i Aleksandrom Džombićem. Nikolić je još jednom istakao da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, koji RS u potpunosti sprovodi u okviru BiH.

Prema njegovim rečima, Srbija i RS u okviru Sporazuma o specijalnm paralelnim vezama traže što bolji osnov za saradnju na trećim tržištima i zajedničku proizvodnju, kao i za koordinirano delovanje i saradnju javnih preduzeća, kako se ne bi događalo da jedna od strana trpi nestašice a da druga strana ima mogućnost da joj pomogne.

"Mi smo otvoreni za saradnju i nastavićemo iduće godine. Za nama je teška godina i nadam se da je to bila prva godina mnogo iskrenije i ozbiljnije saradnje", rekao je predsednik Nikolić, istakavši da na sednici nije bilo razgovora o političkim temama koji bi izlazili iz okvira sporazuma o vezama Srbije i RS.

Šef srpske diplomatije će, kako je najavio, sutra posetiti Sarajevo, tako da niko nema osnova da govori da su odnosi Srbije i BiH u zastoju.
Predsednik RS Milorad Dodik je poručio da Izetbegović ne predstavlja BiH, već da je samo politički predstavnik bošnjačkog naroda i kao takav ne može da govori u ime čitave države.

"Da bi mogao da govori u ime BiH, on mora da ima stav Predsedništva, a nema ga", istakao je Dodik.

Dodik je poručio da Izetbegović ne predstavlja BiH, već da je samo politički predstavnik bošnjačkog naroda i kao takav ne može da govori u ime čitave države. "Da bi mogao da govori u ime BiH on mora da ima stav Predsedništva, a nema ga", istakao je Dodik.

Tomislav Nikolić i Ivica Dačić danas su u zvaničnoj poseti Banjaluci. Predsednik Srbije je prvi put zvanično u Banjaluci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: